Russische S-400 luchtafweersysteem
Russische S-400 luchtafweersysteem

Het zevende vrachtvliegtuig met onderdelen van de Russisch S-400 raketafweersystemen arriveerde op zondag op de Mürted Air Basis in Ankara, volgens een verklaring van het Turkse ministerie van Defensie.

Na langdurige inspanningen om een ​​luchtverdedigingssysteem uit de VS zonder succes te kopen, tekende Ankara in 2017 een contract voor de aankoop van ‘s wereld meest geavanceerde luchtafweersysteem, de Russische S-400’s.

Nadat, dit bekend werd en de Amerikanen voor een voldongen feit stonden, namelijk dat Turkije de S-400 niet alleen had aangekocht en betaalt, maar ook dat het daadwerkelijk geleverd zou worden, kwamen de Amerikanen plots met het voorstel om de Patriot raketten na jarenlange weigeringen te verkopen. Turkije staat hiervoor open, maar dat neemt niet weg dat de S-400 deal daarmee van de baan is, sterker nog de S-400 leveringen zijn begonnen en Turkije zal samen met Rusland werken aan de opvolger van de S-400 namelijk de S-500.

Turkije benadrukte echter dat de S-400 niet zal worden geïntegreerd in NAVO-systemen en geen bedreiging zou vormen voor de alliantie.

Turkije heeft de Amerikanen het verzoek gestuurd om een commissie in het leven te roepen, om mogelijke technische complicaties op te helderen, maar de VS hebben niet op dit voorstel gereageerd, mogelijk om het feit dat dit de uitkomst van Turkije’s onderbouwingen zal vaststellen, namelijk dat de S-400 geen bedreiging vormt voor NAVO-systemen. Dit kan als gevolg hebben dat meerdere NAVO-landen wellicht Russische militair materieel zullen kopen.

De VS hebben gedreigd met economische sancties, indien Turkije niet van de S-400 deal afziet, waarbij Turkije hierop antwoorde dat eventuele sancties in natura zullen worden terugbetaald.

De VS hebben vaker landen die niet de politieke agenda volgen van de VS met sancties gedreigd of opgelegd. Zo hebben China, India ook sancties opgelegd gekregen, omdat zij de S-400 hebben aangekocht en heeft Marokko afgezien van de S-400 uit angst voor Amerikaanse economische sancties.