De Chinese ambassade in Ankara markeerde donderdag de nationale feestdag van de republiek met een evenement bijgewoond door een aantal hoogheden.

De Chinese nationale feestdag, die op 1 oktober wordt gevierd, markeert dit jaar de 69e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China.

De Turkse minister van Landbouw, Bekir Pakdemirli, regerend Recht en Ontwikkeling (AK), Partijwetgevers Ravza Kavakci Kan en Mehdi Eker, evenals Mustafa Tuna, de burgemeester van Ankara, waren een van de aanwezigen bij het evenement.

De Chinese en Turkse volksliederen werden uitgevoerd door artiesten. Tijdens de receptie genoten de gasten van traditionele gerechten en dansen van China.

Tijdens het evenement zei de Chinese ambassadeur in Ankara, Yu Hongyang: “Een welvarender China met een breder openende deur zal zeker meer kansen bieden voor de ontwikkeling van alle andere landen in de wereld.”

Met betrekking tot de betrekkingen van zijn land met Turkije zei Yu Hongyang dat de voorzitters van beide landen in juli een bijeenkomst hadden in Zuid-Afrika, wat de vijfde ontmoeting was tussen Recep Tayyip Erdogan en Xi Jinping in de afgelopen drie jaar.

“De twee staatshoofden bereikten belangrijke consensus over en huurden een duidelijke richting voor de bilaterale betrekkingen,” zei hij.

Hij vervolgde: “Dit jaar is dit ook de vijfde verjaardag van het Belt and Road Initiative, dat het principe hanteert om gedeelde voordelen na te streven door middel van overleg en samenwerking. Dit initiatief komt uit China, maar behoort tot de wereld. “

“We kijken oprecht uit naar de deelname van alle landen, waaronder Turkije, aan het partnernetwerk van Belt en Road, zodat de vruchten van dit initiatief meer landen en meer mensen ten goede kunnen komen,” voegde hij eraan toe.

Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken werd het Belt and Road Initiative – gericht op het doen herleven van de historische Zijderoute met Ankara’s Middle Corridor Initiative – voor het eerst aan de orde gesteld door de Chinese president in 2013 en het heeft tot doel Azië te verbinden met Europa en Afrika ” .

“Turkije steunt dit initiatief omdat het parallelle doelen heeft met zijn visie op transportcorridors”, aldus het ministerie.

Ook tijdens het evenement sprak Bekir Pakdemirli over de betrekkingen tussen de twee landen.

Pakdemirli zei ook dat hij samen met andere ministers op 5 en 7 november een importexpo in Shanghai zal bijwonen om samenwerking op landbouwgebied te zoeken.