De Nationale Inlichtingen Dienst van Turkije (MIT) heeft een belangrijke plotter van de Reyhanli-aanval van 2013 uit de Syrische havenstad Latakia gearresteerd.

Volgens informatie heeft MIT, Yusuf Nazik, naar Turkije gebracht, vanuit Syrië en begon een ondervraging over de dodelijke aanval waarbij 53 mensen in het zuiden van Turkije werden gedood.

Nazik, 34 jaar, die was gemarkeerd in de blauwe categorie van de door het ministerie van Binnenlandse Zaken op een lijst van terroristen. De Syrische Inlichtingen Dienst verplaatsten explosieven van Syrië naar Turkije in een operatie om de aanslag vervolgens door Nazik en zijn handlangers te laten plegen.

Nazik bekende dat hij op bevel van de Syrische inlichtingeneenheden handelde en voegde eraan toe: “Ik kon niet vluchten, na de aanslag, uit Turkije.”

“Ik roep mijn vrienden in Syrië op, keer terug, nu het nog kan, de Turkse staat zal ons beschermen, Ik doe een oproep naar de Syrische staat, de Turkse staat zal je uiteindelijk laten betalen,” voegde hij eraan toe.

De aanslag van mei 2013 in het Reyhanli-district in de zuidelijke provincie Hatay, nabij de grens met Syrië, bracht 53 mensen om het leven en verwondden vele anderen.