Ondanks meerdere berichten over zijn dood, is Abu Bakr al-Baghdadi levend en wel in de Irakese provincie Anbar, beweert de advocaat - Turkse Pers
Ondanks meerdere berichten over zijn dood, is Abu Bakr al-Baghdadi levend en wel in de Irakese provincie Anbar, beweert de advocaat - Turkse Pers

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de terroristische organisatie ISIS ook wel Daesh genoemd, leeft nog steeds in de westelijke provincie Anbar in Irak, waar hij geniet van ‘Amerikaanse bescherming’, beweert een Iraakse wetgever.

In een verklaring van donderdag zei Hassan Salem, een parlementslid dat banden had met de Asaib Ahl al-Haq-groep (een onderdeel van de Irakese strijdmacht Shia Hashd al-Shaabi), dat al-Baghdadi – ondanks verschillende eerdere berichten over zijn dood –  “vrij kan reizen door de regio onder Amerikaanse bescherming”.

“Al-Baghdadi bevindt zich in de Anbar-woestijn, die hij als een veilige haven gebruikt”, zei Salem. “Hij krijgt Amerikaanse steun bij Anbar’s militaire basis Ayn al-Assad en reist vrij tussen Irak en Syrië.”

Volgens Salem helpen de VS de leider van ISIS omdat het weet dat het Iraakse parlement binnenkort een volledige terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het land zal eisen.

Van Pro-Iran groepen in het parlement van Irak wordt verwacht dat ze in maart een resolutie goedkeuren waarin wordt opgeroepen tot het vertrek van alle Amerikaanse troepen uit Irak.

Ongeveer 5.000 Amerikaanse militairen zijn sinds 2014 in het land gebleven, toen Washington een internationale militaire coalitie opstelde met het ogenschijnlijke doel Daesh in Irak en Syrië te bestrijden.

Naast het trainen van Iraakse troepen, blijft de door de VS geleide coalitie het Iraakse leger voorzien van luchtsteun in diens voortdurende gevecht tegen de sluimerende aanwezigheid van Daesh.

Kort na zijn plotselinge verschijning medio 2014, overrompelde de beruchte terreurbeweging enorme delen van het grondgebied in het noorden en westen van Irak.

Eind 2017 verklaarde Baghdad de overwinning op ISIS na een oorlog van drie jaar die eindigde met de val van Mosul, de laatst overgebleven bolwerk van de groep in Irak.

Het Iraakse leger blijft echter frequente operaties uitvoeren tegen Daesh “slaapcellen” die naar verluidt actief blijven in bepaalde delen van het land.

Peter Simon Elliot, oftewel Abu Bakr Al Baghdadi
Peter Simon Elliot, oftewel Abu Bakr Al Baghdadi

Amerika heeft in oktober 2017 ook al eens de hechte banden laten zien met de terreurorganisatie IS door honderden IS-terroristen te evacueeren met hun gezinnen, aldus de BBC en de Irish Times.

https://www.irishtimes.com/news/world/middle-east/isis-fighters-smuggled-out-of-raqqa-by-us-uk-and-kurds-bbc-claims-1.3293105

https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/raqqas_dirty_secret