Recep Tayyip Erdogan noemt de EU-landen niet oprecht die de uitnodiging van Egyptische president Sisi accepteren na de executie van 9 jonge mannen vorige week - TurksePers.nl
Recep Tayyip Erdogan noemt de EU-landen niet oprecht die de uitnodiging van Egyptische president Sisi accepteren na de executie van 9 jonge mannen vorige week - TurksePers.nl

Europese leiders die een top in Egypte bijwonen net na een massale executie van jonge mannen daar toont hun “onoprechtheid”, zei de Turkse president dinsdag.

“Hoe kun je praten over democratie met EU-lidstaten die de uitnodiging hebben aanvaard van de Egyptische president Abdel Fattah, al-Sisi, die vorige week 9 jonge mannen executeerde?” vertelde Recep Tayyip Erdogan tijdens een verkiezingscampagne in de Giresun.

Erdogan zei dat de EU tegen de doodstraf is, maar de uitnodiging van al-Sisi aanvaardde terwijl hij 42 mensen executeerde sinds hij aan de macht kwam.

“De EU is niet oprecht”, zei Erdogan, eraan toevoegend dat dit geldt voor haar betrekkingen met Turkije en ook blijkt uit haar aanwezigheid op de top.

“Wat ze ook doen, ze zullen in de geschiedenis worden herinnerd om hun daden”, voegde Erdogan eraan toe.

De tweedaagse EU-Arabische top in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh op zondag en maandag zag grote opkomst door Europese functionarissen ondanks de executie door Egypte van negen jonge mannen vorige week naar aanleiding van de moord op Hisham Barakat, de aanklager-generaal van Egypte, in 2015.

Amnesty International zei dat de mannen waren veroordeeld wegens aanklacht wegens terrorisme na “grove oneerlijke processen” ontsierd door vermeende foltering.

De vonnissen werden ondanks oproepen van talrijke internationale rechtengroepen voor een verblijf van uitvoering uitgevoerd.

Eerder deze maand executeerde de Egyptische overheid nog eens zes mensen in twee afzonderlijke zaken voor de moord op de zoon van een rechter en een hoge politieman.

Egypte is door geweld en onrust overvallen gebleven sinds Mohamed Morsi, de eerste vrij gekozen president van het land, afgezet werd tijdens een staatsgreep in 2013.