Erdogan: Turkije gaat door in in het nieuwjaar met stabiliteit, gerechtigheid, verdraagzaamheid en vrede over de hele wereld - Turkije Nieuws
Erdogan: Turkije gaat door in in het nieuwjaar met stabiliteit, gerechtigheid, verdraagzaamheid en vrede over de hele wereld - Turkije Nieuws

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wilde maandag ‘vrede en rust’ voor de hele mensheid over de hele wereld in 2019.

In zijn bericht voor het nieuwe jaar zei Erdogan: “We kiezen voor stabiliteit, gerechtigheid, verdraagzaamheid en vrede in de hele wereld, samen met onze regio.”

“Door dit begrip verdedigen we de rechten van Jeruzalem, Damascus, Bagdad, Cairo, Tripoli, Sarajevo en de Krim.

Turkije is “niet verantwoordelijk voor de incidenten in onze regio en zal geen slachtoffer van hen zijn”, zei Erdogan.

“Ontwikkelingen in Syrië zijn het resultaat van deze inspanningen,” voegde hij eraan toe. 

Turkije heeft sinds 2016 twee succesvolle grensoverschrijdende operaties in Syrië uitgevoerd – Eufraat Schild en Olijftak operaties – beide bedoeld om de aanwezigheid van PYD / PKK en Daesh terroristen nabij de Turkse grenzen uit te bannen.

In zijn boodschap benadrukte Erdogan dat Turkije geen ontwerp heeft op de grond, soevereiniteit en rechten van welk land dan ook.

“Ons enige doel is om de veiligheid, de rust en een gegarandeerde toekomst te garanderen voor onze eigen mensen en broeders die in onze regio wonen,” zei hij.

De Turkse leider had aangegeven dat er binnenkort een grensoverschrijdende operatie tegen de terroristische PYD / YPG in Syrië zal gaan plaatsvinden.

Erdogan zei ook dat Turkije blijft bijdragen aan de stabiliteit van Irak.

“We hebben onze vastbeslotenheid getoond om onze rechten in Cyprus, het oostelijk Middellandse-Zeegebied en de Egeïsche zee te behouden, zowel op politiek gebied als op de grond.”

Hij herhaalde de resolute houding van Turkije in terrorismebestrijding.

“We hebben een jaar achter ons gelaten, waarin we het grootste succes van onze geschiedenis hebben gewonnen in de strijd tegen het terrorisme.”

“Onze veiligheidstroepen hebben terroristen vernietigd door alle grotten van terreurorganisaties binnen te gaan, zowel in de bergen, in steden als in het buitenland,” voegde hij eraan toe.