Veel mensen in de noordoostelijke regio Afar van Ethiopië zijn op de hoogte van Turkije en president Erdogan, en zij spreken heel graag over de manier waarop Turkse organisaties zoals de hulporganisatie TIKA en de Rode Halve Maan hen helpen, want er zijn veel Turkse projecten in de regio in de vorm van putten en andere voorzieningen.

Maar één Afari-man, Ali Haider Yasin – een 38-jarige die zijn eigen niet-gouvernementele organisatie runt vanuit zijn kantoor in de stad Awash Arba, zo’n 240 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Addis Ababa – neemt deze genegenheid heel persoonlijk, aangezien hij president Recep Tayyip Erdogan een geschenk wilt geven, namelijk, een kameel en kinderen van de kameel.

Gayreo is de naam die Yasin zijn kameel gaf, wat betekent “kameel vol met melk.” De kameel heeft al twee nakomelingen en is momenteel opnieuw zwanger.

Yasin wacht op een gelegenheid, om zijn ”bescheiden” geschenk aan de Turkse president Erdogan te schenken.

Cadeau als nog niet afgeleverd

Het is vele jaren geleden dat Yasin de kameel als een geschenk voor Erdogan heeft voorbereid, maar hij wist niet hoe het moest.

“De reden waarom ik een kameel als geschenk wil geven is omdat een kameel iets is, dat je geeft aan mensen die je zo liefhebt, bewondert en respecteert. Ik respecteer en bewonder president Recep Tayyip Erdogan.

“Opvallend tussen zijn daden die ik zo bewonder, is zijn steun voor de moslimwereld en de solidariteit die hij toont wanneer Israël de Palestijnen aanvalt. En de projecten die hij voor het Palenstijnse volk verwezenlijkt, zoals ziekenhuizen, scholen en andere projecten.

“Al met al heb ik respect voor het sterke gevoel van solidariteit dat hij heeft met de moslimwereld”, vertelde.

‘People’s president’

Foto’s van president Erdogan sieren de meeste oppervlakken binnen het kantoor van Yasin, in een villa die hij ook gebruikt als residentie.

‘En hij is de volksvoorzitter en hij helpt de armen en de zwakken,’ zei hij en wees naar een van zijn foto’s die aan de muur hingen.

“En ik zag dat Turkije grote veranderingen onder zijn leiding bewerkstelligde. Dit is de man die ik respecteer en bewonder, ” zei Yasin.

Hij voegde eraan toe: “Soms vraag ik waarom Allah Turkije niet de plaats heeft gemaakt voor de Hajj en Umra en de Kabbah [Moslim pelgrimages]. Het is omdat de islam zou zijn ontstaan ​​in de Arabische wereld, maar gezien de onbetamelijke dingen die de Saoedi’s aan het doen zijn ….

“Erdogan overtreft ze veruit in wat hij doet voor de islam. Daarom wilde ik hem een ​​kameel aanbieden. ‘

“Niets anders motiveerde me voor mijn beslissing dan voor zijn goedheid. Ik verwacht niets terug. Ik ben de zoon van een boerenfamilie maar ik ben opgeleid. Dus ik hoef er niks voor terug.

“Dit is misschien iets kleins voor hem, maar het geeft me geluk om het te doen. Ik heb een eigen bedrijf en ik heb een soort NGO die wezen helpt, en ik steun de arme samenleving door scholen te bouwen. “

Yasin richtte zijn ngo, de Dagu Relief en Integrated Development Organization, op na zijn ongeluk rond de tijd van de van de staatsgreep van 2016 in Turkije, toen hij voor medische behandeling naar Turkije ging.

Voor het ongeluk werkte Yasin voor Yepi Mekezi – een groot bouwbedrijf dat spoorlijnen bouwt in Ethiopië.

‘Ik besloot vervolgens om Erdogan een kameel te geven, na de verijdelde couppoging in Turkije. Ik nam contact op met de Turkse ambassade en vertelde hen over mijn geschenk, maar ze namen me helaas niet serieus. Iemand stelde mij voor, dat ik beter naar de Turkse ambassade zou kunnen gaan om het nog eens voor te leggen’, zei hij.

Roep om nauwere banden

“Als ik in Ethiopië kon beslissen, dan zou ik sterkere betrekkingen met Turkije hebben opgebouwd,” zei hij.

Hij zei: “Er is veel dat Ethiopië vooral van Turkije zou moeten leren de onder het bewind van Erdogan. Ik heb gehoord en gezien over de veranderingen die in Turkije zijn doorgevoerd.

“Ik heb gehoord dat de Turkse lira decennia geleden minder waard was dan Ethiopië. Maar nu …. Wat je ook in Turkije ziet, er zijn geweldige dingen. Onze burgemeesters zouden Turkse steden moeten bezoeken en partnerschappen moeten sluiten. “

Het Rohingya volk, dat lijdt onder de heersers van Myanmar, kwam pas onder de aandacht toen Erdogan hierover sprak, Erdogan schonk aandacht aan onze broeders en zusters aldaar.

“En Turkse hulporganisaties zoals de Turkse Rode Halve Maan hebben in Afar putten en andere voorzieningen gebouwd.