Het Witte Huis vroeg om opties om Iran te treffen - Turkse Pers
Het Witte Huis vroeg om opties om Iran te treffen - Turkse Pers

Het nationale veiligheidsteam van het Witte Huis vroeg afgelopen najaar aan het Pentagon om het opties te geven om Iran te treffen nadat een groep militanten, uitgelijnd met Teheran, mortieren afvuurde naar een gebied in Bagdad, waar de Amerikaanse ambassade gevestigd is.

De bron zei dat het Pentagon opties had opgesteld in antwoord op het verzoek, dat voor het eerst werd gemeld door de Wall Street Journal en dat afkomstig was van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, geleid door John Bolton.

Onder verwijzing naar huidige en voormalige Amerikaanse functionarissen. De krant meldde dat het verzoek bij de medewerkers van het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken diepe zorgen baarde. (https://on.wsj.com/2Clg09b)

The Wall Street Journal meldde ook dat het niet duidelijk was of de opties aan het Witte Huis waren verstrekt, of president Donald Trump wist van het verzoek of dat er op dat moment serieuze plannen voor een Amerikaanse aanval op Iran vorm kregen.

De beslissing werd ingegeven door drie mortieren die in september in een diplomatieke wijk in Bagdad werden afgevuurd, aldus de krant. De granaten landden op een open plek en niemand raakte gewond. Twee dagen later vuurden niet-geïdentificeerde militanten drie raketten af ​​die dicht bij het Amerikaanse consulaat in de zuidelijke stad Basra kwamen maar geen ernstige schade aanrichtten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen commentaar gegeven op het rapport. Het Pentagon zei dat het de president opties biedt voor een verscheidenheid aan bedreigingen.

NSC-woordvoerder Garrett Marquis, zei dat de NSC hetzelfde doet en zal blijven nadenken over “het volledige scala aan opties” na de aanslagen.