In een interview in Istanbul prees Zwelivelile Mandla Mandela de Turks-Zuid-Afrikaanse banden en de anti-imperialistische houding van Erdogan.

De kleinzoon van de iconische Zuid-Afrikaanse leider Nelson Mandela begroette de anti-imperialistische houding van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een bezoek op dinsdag.

In een interview in Istanbul, aan de rand van zijn bezoek aan Turkije, prees Zwelivelile Mandla Mandela de Turks Zuid-Afrikaanse banden, en merkte op dat Zuid-Afrikanen ‘graag culturele en economische betrekkingen onderhouden’ tussen de twee landen.

“Historisch gezien hebben we altijd goede relaties gehad tussen Turkije en Zuid-Afrika en de democratische regering na de apartheid heeft er altijd voor gezorgd de relatie tussen Zuid-Afrika en Turkije te versterken,” zei Mandela.

Mandela vergeleek Erdoğan’s gedrag met dat van zijn grootvader, wijzend op de gelijkenis tussen hoe beide leiders weigeren om een ​​staatshoofd “tegen hen te laten praten”.

“President Erdoğan belichaamt dezelfde principes en idealen die mijn grootvader had, hij zorgt voor arme mensen en hij geeft oprecht om de mensen. Hij is een winaar geweest voor vrede, gerechtigheid en mensenrechten, ” vervolgde Mandela.

Mandela prees ook de “open” benadering van Turkije aan Afrika, erop wijzend dat president Erdogan naar Afrika komt “met het concept en de mentaliteit van een gelijke”, in tegenstelling tot de koloniale mentaliteit die door andere staten is aangenomen.

“Zijn excellentie president Erdoğan is niet alleen van groot belang geweest voor Zuid-Afrika, maar ook voor de ontwikkeling van Afrika is hij voornamelijk op humanitaire gronden naar Afrika gekomen,” zei Mandela.

“Turkije is veruit een van de grootste bijdragers aan hulp in Afrika. Als we Turkije als Afrika beschouwen, zien we een vriend, een broer, iemand op wie we kunnen vertrouwen, die ons is komen helpen”, zei Mandela.

Hij merkte ook op over Turkse investeringen in Zuid-Afrika, wijzend op het feit dat een aantal Turkse investeerders en bedrijven naar Zuid-Afrika kwamen, zoals MÜSİAD en verschillende andere Turkse bedrijven in het land.

Nelson Mandela
Nelson Mandela