rohingya
Turkije neemt de lijst aan van de meest gulle landen die humanitaire hulp hebben geschonken sinds het begin van de Rohingya-crisis, met bijna 850 miljoen dollar aan hulp via haar agentschappen

Myanmar’s vervolgde Rohingya-minderheid blijft worstelen met hongersnood, ziekte en gebrek aan toegang tot schoon water in uitgestrekte kampen in het naburige Bangladesh, terwijl de moslimwereld stil blijft in het licht van hun benarde toestand, nog verergerd door een onbesproken moessonseizoen dat hun dun geïmproviseerde onderkomens teistert.

Turkije staat bovenaan lijst met donoren

Turkije staat aan het hoofd van de meest genereuze landen die humanitaire hulp hebben geschonken sinds het begin van de Rohingya-crisis, met bijna 850 miljoen dollar aan hulp via haar agentschappen, gevolgd door Qatar, Libanon en Bangladesh, terwijl de wereld nog steeds een oogje dichtknijpt voor de situatie van honderdduizenden moslims die te kampen hebben met hongersnood te wijten aan een tekort aan drinkwater.

Afwezig van de lijst zijn mondiale superkrachten zoals de VS, die geen directe humanitaire hulp bieden aan Rohingya-moslims.

Kinderen zijn het grootste slachtoffers

Rohingya-kinderen die in uitgestrekte kampen in het naburige Bangladesh wonen, blijven een van de meest kwetsbaren omdat honger nog steeds levens eist terwijl de wereld in alle stilte toekijkt.

Kinderen moeten routinematig worstelen met het vinden van kleding om hun kleine lichaampjes te bedekken, terwijl ze op blote voeten kilometers in de regen en modder lopen in het midden van een onbesproken moessonseizoen dat hun toestand verergerde onder steeds terugkerende voedseltekorten en gebrek aan behoorlijke onderkomens.

Sinds 25 augustus 2017 zijn meer dan 750.000 vluchtelingen, voornamelijk kinderen en vrouwen, uit Myanmar gevlucht en zijn Bangladesh binnengestroomd nadat de Myanmar-troepen volgens Amnesty International hardhandig opgetreden waren tegen de moslimgemeenschap.

Meer dan 40 procent van de ontheemde Rohingya is volgens de VN jonger dan 12, en vele anderen zijn ouderen die extra hulp en bescherming nodig hebben.

De nederzettingen in Kutupalong en Nayapara in de Cox’s Bazar-wijk in Bangladesh ontvangen bijna alle inwoners van Myanmar.

De Rohingya, door de VN omschreven als de meest vervolgde mensen ter wereld, hebben te maken gehad met verhoogde angsten voor aanvallen sinds tientallen doden in gezamenlijk geweld in 2012.

De VN documenteerde massaverkrachtingen, moordpartijen – inclusief van zuigelingen en jonge kinderen – brute mishandelingen en verdwijningen begaan door veiligheidspersoneel.

In een rapport stellen VN-onderzoekers dat dergelijke schendingen mogelijk misdaden tegen de menselijkheid zijn geweest.