syrianrefugees
Het onderwijsprogramma in Turkije is gericht op het voorkomen van wat de VN een verloren generatie Syrische kinderen noemt.

Turkije heeft meer dan 3,9 miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen in de loop van de oorlog in Syrië. De Turkse regering heeft samen met de EU en UNICEF een nieuw programma geïntroduceerd om Syrische jongeren te helpen integreren in Turkije. 

In zijn nieuwe huis in Ankara verbetert Huzaifa Alawad zijn Turks. Hij is een van de miljoenen jonge Syriërs die vanwege de oorlog zijn land hebben moeten verlaten. Huzaifa en zijn familie vluchtten drie jaar geleden uit hun huis in Khan Sheikhoun, in Zuid-Idlib.

Nu heeft zijn vader hem ingeschreven in een zogenaamd niet-formeel educatief programma om zijn verloren jaren scholing goed te maken. Het programma wordt gefinancierd door de Europese Commissie in samenwerking met het Turkse ministerie van jeugd en sport, de Turkse Rode Halve Maan en UNICEF.

Er zijn minstens 1,5 miljoen Syrische vluchtelingenkinderen in Turkije en meer dan 610.000 zijn ingeschreven op school. Maar volgens het Turkse ministerie van nationale opvoeding krijgen meer dan 350.000 Syrische kinderen geen officiële opleiding.