Turkije is klaar om hulp te bieden aan Indonesië, waar aardbevingen en tsunami veel levens hebben verloren, zo verklaarde een officiële verklaring op zaterdag.

“We hebben met diepe droefheid vernomen dat de aardbeving en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi vele levens, verwondingen en grote schade hebben veroorzaakt”, aldus de verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie strekt oprechte deelneming uit aan de familieleden van hen die hun leven hebben verloren en wenst snel herstel aan de gewonden.

“Turkije is volledig solidair met de regering en de broeders en zusters van Indonesië en staat klaar om alle hulp te bieden die nodig kan zijn”, voegde het toe.

Zaterdag verklaarde Indonesië de noodtoestand voor het eiland

Dodental gestegen naar 832
Het dodental van de aardbeving en de tsunami van 7,7 op vrijdag op het Indonesische eiland Sulawesi is gestegen naar 832, volgens het nationale rampenbureau op zondag.

De tsunami, torenhoog tot drie meter hoog, trof Palu, hoofdstad van de provincie Central Sulawesi, en het noordoosten van het nabijgelegen Donggala Regency.

Nadat de 500 meter lange landingsbaan was beschadigd, was de luchthaven van Palu gesloten voor vluchten, met uitzondering van bepaalde vrachtvliegtuigen. Redders worstelden in hun zoektocht naar meer slachtoffers omdat veel van de wegen die naar Palu leidden beschadigd waren.

Over de laatste twee maanden hebben drie andere aardbevingen met magnitudes 6.3, 6.9 en 7 het oostelijke eiland Lombok getroffen waarbij in totaal 563 mensen zijn omgekomen.

Indonesië ligt in de “Ring of Fire” van de Stille Oceaan, waar tektonische platen botsen en frequente seismische en vulkanische activiteit veroorzaken.

Op 26 december 2004 trof een aardbeving met een kracht van 9.1 op de oostkust van Sumatra een tsunami die ongeveer 230.000 mensen gedood heeft tijdens het scheuren langs de kusten van Sri Lanka, India, Maleisië, Indonesië en Thailand.