Turkse organisatie, Türk Kizilayi, biedt onderdak aan vluchtingen in Bosnië nu de winter nadert - TurksePers.nl
Turkse organisatie, Türk Kizilayi, biedt onderdak aan vluchtingen in Bosnië nu de winter nadert - TurksePers.nl

De Turkse Rode Halve Maan (Türk Kizilayi) heeft geholpen de levensomstandigheden van vluchtelingen in Bosnië en Herzegovina te verbeteren, zei een ambtenaar van het Rode Kruis.

“De vluchtelingen in Bosnië en Herzegovina hebben betere levensomstandigheden bereikt met de hulp van de Turkse Rode Halve Maan, de grootste hulp van een nationale organisatie,” zei de Bosnische Rode-secretaris-generaal Branko Leka.

Leka’s opmerkingen kwamen in een ontmoeting met de Turkse ambassadeur in Sarajevo Haldun Koc en de Bosnië-coördinator van de Turkse Rode Halve Maan, Goksen Yenigul.

Ze voegde eraan toe dat er een goede samenwerking is tussen de twee organisaties.

“We willen graag profiteren van de ervaring van Turkije, dat zijn deuren opende voor miljoenen Syrische vluchtelingen”, zei Leka.

Koc, van zijn kant, zei dat alle Turkse instellingen en organisaties hulp bieden aan vluchtelingen in Bosnië.

“Negen vrachtwagens met hulp hebben Bosnië bereikt, deze hulp biedt onderdak aan in totaal 3.400 vluchtelingen, niet alleen een schenking maar ook een ervaringsdeling,” zei Koc.

Eerder deze maand stuurde Türk Kizilayi negen truckladingen met hulp om de levensomstandigheden van vluchtelingen in Bosnië-Herzegovina te verbeteren met de winter in aantocht.

De hulp omvat 22 groepstenten van 105 vierkante meter, 229 opvangtenten van verschillende groottes, 10.000 dekens, 1000 keukensets en twee mobiele keukens.

Bosnië en Herzegovina bevindt zich midden in een migrantencrisis, waarbij de regering een gebrek aan middelen veroordeelt.

Nadat de Balkanroute – door Griekenland, Macedonië, Servië en Hongarije of Kroatië – in maart 2016 gesloten was voor vluchtelingen, kozen veel migranten Bosnië-Herzegovina als een alternatieve route.

Volgens de laatste cijfers zijn sinds het begin van het jaar bijna 20.000 asielzoekers Bosnië en Herzegovina binnengekomen.