Na het afronden van hun lessen verwachtte een groep van 40 studenten - 12 meisjes en 28 jongens - om anderen in hun land les te geven - Turkse Pers
Na het afronden van hun lessen verwachtte een groep van 40 studenten - 12 meisjes en 28 jongens - om anderen in hun land les te geven - Turkse Pers

Turkije heeft 40 Soedanese studenten gesponsord om de Kuran memorisatiecursus in Istanbul te volgen.

Mufti’s kantoor in het Kucukcekmece district van Istanbul sponsorde Soedanese studenten, tussen 9 en 20 jaar oud, om de Kuran-memorisatie en Turkse taalcursussen te krijgen.

Na het voltooien van hun cursussen, wordt verwacht dat de groep bestaande uit 12 meisjes en 28 jongens lessen zal geven aan anderen in hun land.

Mustafa Temel, districtsmufti van Kucukcekmece, vertelde  dat 15 studenten eerder cursussen in Turkije hadden gevolgd en naar hun thuisland waren teruggekeerd om de lokale bevolking les te geven.

“Wij gingen als delegatie 4-5 jaar geleden naar Soedan, we hadden gesprekken met niet-gouvernementele organisaties over de koranlessen en we startten een project om Soedanese kinderen naar hier te laten komen om de Koran te bestuderen. 15 studenten zijn teruggekeerd naar hun land na het beëindigen van hun lessen, ” zei Temel.

Hij benadrukte ook dat ze ernaar streven om samen te werken op het gebied van projecten voor wederzijds onderwijs met de Noordoost-Afrikaanse volkeren.

“We zullen in de nabije toekomst studenten naar Sudan sturen, er zijn veel buitenlandse studenten die studeren aan universiteiten in Khartoum en daar worden ze de Arabische taal onderwezen,” voegde hij eraan toe.

Ibrahim Omar, een van de studenten die de kuran in Istanbul bestudeerde, zei: “Ik zal terug zijn naar mijn land als ik mijn lessen afrond, ik zal de opleiding die ik hier heb ontvangen overdragen aan mijn volk.”

De 15-jarige Ahmed Eerder, op zijn beurt, zei hij dat hij heel blij was omdat hij in Turkije was en tevreden was met de geboden gelegenheid.

Islam Abdulhay, negen jaar oude student, vertelde dat hij dokter wil worden. “Ik ben de jongste student in de klas, ik ben net begonnen met het leren van de Koran, mijn leraren en broeders zorgen goed voor me”, zei Abdulhay.

Dua Hasan, een 15-jarige student, zei dat ze onder de indruk is van de vrijgevigheid van het Turkse volk.

“Begin september zijn we naar Istanbul gekomen, ik ben dol op het weer en de natuur, de Turken zijn erg vrijgevig en de leraren zijn zeer ontvankelijk.” Tot nu toe bezochten we historische en toeristische plaatsen zoals de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en de Miniaturk. Mijn doel is om een ​​leraar in mijn land te worden na het voltooien van de koranles hier, ” zei ze.

Amine Abdulhay, een andere student, zei: “Turkije is een heel mooi land, Istanbul is geweldig .Ik ben erg blij om hier te zijn.Ik zal terugkeren naar mijn land na het voltooien van mijn studie en anderen helpen de kuran te leren.”