Ethipho
Turkije, doneert 34.000 schapen aan Ethiopië.

Stichting Turkiye Diyanet schonk 34.000 schapen aan Ethiopië toen honderdduizenden moslims samenkwamen in het nationale stadion en het nabijgelegen Meskelplein in de hoofdstad Addis Ababa om Eid al-Adha, het feest van opoffering, te vieren.

De vertegenwoordiger van de Yuksel Sezgin, de vertegenwoordiger van Turkiye Diyanet Foundation, zei dat de Turkse humanitaire organisatie de schapen onder de armen in verschillende delen van Ethiopië heeft verdeeld.

“Dit is wat we in het verleden voor de armen hebben gedaan, en we zullen dit blijven doen,” zei hij.

De traditioneel Soennitische Ethiopische moslims vormen naar schatting 40 procent van de 102 miljoen inwoners van de Hoorn van Afrika, waardoor het na Nigeria de op een na grootste is in Sub-Sahara Afrika.

Er was enige bezorgdheid over de veiligheid tijdens Eid in het land.

“Iedereen heeft een frisse herinnering aan wat er afgelopen juni op dit Meskelplein is gebeurd”, zei Fedlu Awel, die een van de vele mensen was die bad, religieuze liederen zong en Allahu Akbar in de hoofdstad reciteerde.

“Religieuze en op etnische afkomst gebaseerde bende-aanvallen die onlangs plaatsvonden in sommige delen van het land waren ook een bron van zorg”, zei Awel.

Afgelopen juni werd een handgranaat gegooid bij een politieke demonstratie van de nieuwe Ethiopische premier Abiy Ahmed, 42, die sinds zijn aantreden in april brede democratische hervormingen uitvoerde.

Ahmed werd ongehinderd van het toneel gehaald, maar twee mensen kwamen om en 156 raakten gewond.

“Niettegenstaande de wijdverspreide vrees voor een herhaling van een soortgelijke aanval, stroomden kinderen, jongeren en ouderen massaal naar het centrum van de stad. Tenslotte draait Eid al-Adha helemaal om opoffering, een gehoorzaamheid om te doen wat door het geloof is verplicht. Godzijdank was het vredig “, voegde Awel toe.

Boodschappen van vrede, tolerantie en eenheid domineerden toespraken van religieuze leiders die de menigte toespraken.

Mufti Haji Omer Idris, hoofd van de Ethiopische hoogste raad voor islamitische zaken, zei dat geweld tegen elke religie en etnische groep niet-islamistisch is.

“Het is tijd om terug te keren naar de wijsheid en de plicht van ons geloof en onze traditie van vrede en eenheid”, voegde hij eraan toe.