Zeven dagen chirurgisch kamp georganiseerd door TIKA en Turkse niet-gouvernementele organisaties - Turkse Pers

Duizenden mensen die in het armste land van Kenia wonen, ontvingen maandag een gratis medische behandeling.

Ongeveer 21 Turkse artsen en negen Turkse afgestudeerden van medische opleidingen werkten samen met 13 lokale artsen om diensten aan te bieden zoals kinderchirurgie, gynaecologische behandeling en tandheelkundige zorg aan de lokale gemeenschap in Turkana, evenals vluchtelingen in de Kakuma-vluchtelingenkampen.

De vluchtelingen komen uit sub-Sahara Afrika, inclusief Somalië, Ethiopië, Soedan en de Democratische Republiek Congo.

Velen liepen over lange afstanden in de hitte van 45 graden Celsius om te wachten op de levensreddende operaties die werden uitgevoerd in het Kakuma Mission Hospital in de kampen. Artsen vertelden dat sommige van de geavanceerde operaties normaal gesproken tussen de $ 15.000 en $ 20.000 kosten.

De ziekenhuizen waar de operaties plaatsvonden, waren verspreid over de provincie en omvatten het Kakuma Mission Hospital in de Kakuma 1, 2 en 3 kampen evenals de in Kenia gevestigde NGO, de International Rescue Committee’s site.

Dokter Ahmet Cevik van Yeryuzu Doktorlari vertelde dat ze al meer dan 60 levensreddende operaties hadden uitgevoerd, alleen al in het Kakuma Mission Hospital op maandag.

“De meeste van deze mensen waren in een zeer slechte staat en ik ben blij dat ik een dokter ben om mijn diensten kosteloos aan deze mensen aan te bieden, die deze hulp echt nodig hebben van het armste graafschap in Kenia met slechte gezondheidszorg. veranderde hier het leven, ” zei hij.

Tijdens het zeven dagen durende operatiekamp georganiseerd door het Turkse Samenwerkings en Coördinatie Agentschap (TIKA) en Turkse niet-gouvernementele organisaties, worden patiënten ook getest en gediagnosticeerd als ze worden verdacht te lijden aan ooginfecties.

Ole Njakop, een lokale inwoner van Kakuma, vertelde aan Anadolu Agency dat hij een vriend uit het naburige graafschap Marsabit belde om door een slangenbeet behandeld te worden voor een gezwollen been.

“Het gebeurde een dag geleden, ze zochten het gif uit, maar het been was opgezwollen, hij is hier aangekomen en is geboekt, ik ben dankbaar”, zei hij.

Nasieku Senkule, 39, een van wiens kinderen hadden last van buikpijn, gingen ook naar huis glimlachend na behandeling in het Kakuma Mission Hospital, waar honderden te zien waren die wachtten op hun beurt om de artsen te zien.

Dokter Kamil Toker van zijn kant merkte op dat de gezondheidsweek bedoeld is om ervoor te zorgen dat vluchtelingen en inwoners toegang hebben tot belangrijke medische diensten die niet gemakkelijk beschikbaar en toegankelijk zijn in de provincie Turkana.

Hij zei dat vanwege de beperkte financiering voor vluchtelingen en beperkte middelen voor de lokale gemeenschap, de gezondheidsweek er ook voor zal zorgen dat meer ontheemden en de lokale bevolking binnen een korte tijd toegang hebben tot gezondheidsdiensten.

“We begrijpen de positie van Turkana heel goed, omdat Turkije meer dan 3 miljoen vluchtelingen herbergt, dus ons team van 30 artsen uit Turkije werkt aan de behandeling van zowel de lokale bevolking als vluchtelingen. We zijn blij om hier te zijn en wensen een spoedig herstel voor alle patiënten, ” zei hij.

Er wonen ongeveer een miljoen mensen in Turkana – ongeveer 186.000 vluchtelingen en 800.000 lokale inwoners. Maar er zijn slechts twee ziekenhuizen. TIKA zegt dat mensen in Turkana geen toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg. Het kost ten minste $ 500 voor de operaties die tijdens de gezondheidsweek gratis worden aangeboden.