Veiligheidstroepen houden Daesh-verdachte vast die explosieven uit Syrië naar PKK-terroristen in Turkije heeft gebracht - Turkse Pers
Veiligheidstroepen houden Daesh-verdachte vast die explosieven uit Syrië naar PKK-terroristen in Turkije heeft gebracht - Turkse Pers

Na maanden van toezicht arresteerden Turkse veiligheidsdiensten op vrijdag de Daesh terrorist Mohamed al Celul, die explosieven uit Syrië naar Turkije transporteerde voor de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) om terreuraanslagen te plegen door het hele land.

Beveiligingseenheden namen 280 kilo pentaerythritoltetranitraat (PETN) explosieven in beslag die de afgelopen acht maanden waren verzameld nadat ze de kelderverdieping van het huis van de verdachte onderzochten.

PKK-Daesh terreuralliantie

Na een langdurig onderzoek onthulde de politie dat veel PKK-terroristen het huis bezochten, waar gigantische hoeveelheden explosieven waren opgeslagen, waarmee de link tussen Daesh en de PKK werd vastgesteld.

Sommige gearresteerde PKK-terroristen hebben onlangs bekend dat zij Daesh-terroristen gebruiken om wapens en explosieven te vervoeren, wat Turkse terrorismebestrijding ertoe heeft aangezet de banden tussen de twee terreurgroepen te onderzoeken.

Explosieven en wapens vervoerd via ondergrondse tunnels

Gespecialiseerde eenheden voor terrorismebestrijding onthulden dat Celul de explosieven in de kelder van de huizen van zijn familieleden bewaarden en periodiek door de grens tussen Turkije en Syrië was gegaan om te voorkomen dat hij de aandacht trok.

De verdachte droeg de wapens van Daesh uit de noordoostelijke Qamishli van Syrië naar de stad Nusaybin in Turkije, dicht bij de grens, met diepe ondergrondse tunnels.

“Ik kwam bij Daesh toen het voor het eerst werd opgericht. Ik bracht mijn familie naar Turkije om hen te beschermen. Ik werd de bombevrachter van de terreurgroep. Na opdrachten bracht ik PETN-explosieven naar Nusaybin, ” zei Celul tijdens een politie-verhoor.