Hacer Uğurlu, Duitser van Turkse komaf, werd zomaar in de Tram uit het niets door een onbekende aangevallen - TurksePers.nl
Hacer Uğurlu, Duitser van Turkse komaf, werd zomaar in de Tram uit het niets door een onbekende aangevallen - TurksePers.nl

Hacer Uğurlu eist gerechtigheid van de Duitse autoriteiten nadat een man die ze niet kende vorige week haar aanviel op een tram in Keulen. De Duitse burger van Turkse afkomst was aan het werk toen de verdachte haar begon te slaan, waardoor ze ernstig gewond raakte aan haar gezicht.

Uğurlu werd bezocht door de Turkse consul-generaal in Keulen, Ceyhun Erciyes, in het ziekenhuis waar zij werd behandeld. Erciyes zei dat ze contact hadden opgenomen met de politie over het incident.

Vlak voordat de aanvaller Uğurlu haar aanviel keek de aanvaller haar eerst aan, mompelde iets en begon te vloeken. “Hij zei iets toen ik opstond en op het punt stond uit te stappen, hij sloeg me plotseling in mijn gezicht. Niemand in de tram kwam tussenbeide,” zei ze.

Uğurlu voegde eraan toe dat de aanvaller “gewoon wegliep” toen de tram stopte.

“Ik vroeg de trambestuurder waarom hij de deur opende en hij vertelde me dat hij niet zag wat er gebeurde. Ik vertelde hem dat de aanvaller op de camera te zien is en hij antwoordde” als ze niet kapot zijn “,” zei Uğurlu, eraan toevoegend dat ze had het gevoel dat de aanval “bedekt” zou zijn.

Ze beloofd niet te rusten voordat de dader is gepakt. “We voelen ons niet veilig. Onze levens zijn hier in gevaar,”

Geen motief is duidelijk, maar de Turken in Duitsland worden vaak het slachtoffer van anti-Turkse, anti-islamitische aanvallen.

In augustus werd een taxichauffeur van Turkse afkomst aangevallen door drie mensen die hij in Keulen had opgepakt in wat hij beschreef als een racistische aanslag. Naar schatting zijn er dit jaar tenminste 42 aanvallen tegen Turken alleen al in Duitsland geweest.

Racistische aanvallen tegen Turken waren zeldzaam, maar ze namen geleidelijk toe in de jaren negentig, tijdens welke verscheidene Turken werden gedood bij brandstichtingen door verdachte neo-nazi’s. Sindsdien zijn aanvallen sporadisch, maar voldoende om zorgen te kweken in de Turkse gemeenschap, omdat extreemrechtse groepen de afgelopen jaren mainstream zijn geworden, samen met anti-Turks discours onder extreemrechtse politici.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas erkende dat de Turken in Duitsland nog steeds worden geconfronteerd met vijandigheid en discriminatie terwijl ze spreken op de 25ste verjaardag van een neo-nazi brandstichting die vijf Turken in mei heeft gedood.

Duitsland is ook getuige geweest van het groeien van de islamofobie in de afgelopen jaren gevoed door propaganda van extreemrechtse partijen, die de angst voor de vluchtelingencrisis en het terrorisme hebben uitgebuit.