Officiële openingsceremonie van de archeologische vindplaats Gobeklitepe in Sanliurfa, Turkije op 8 maart 2019 - TurksePers.nl
Officiële openingsceremonie van de archeologische vindplaats Gobeklitepe in Sanliurfa, Turkije op 8 maart 2019 - TurksePers.nl

President Recep Tayyip Erdogan opende vrijdag de ruïnes van de oudste tempel ter wereld. Göbekli tepe (Navelberg) ligt in de zuidoostelijke provincie Şanliurfa in Turkije.

“Turkije is een openluchtmuseum”, zei Erdogan, sprekend tijdens de ceremonie op de archeologische vindplaats. Erdogan voegde eraan toe dat archeologisch onderzoek moet worden gepromoot om meer historische artefacten en sites in de regio Anatolië te ontdekken.

Met 2019 uitgeroepen tot “het jaar van Göbekli tepe” ter ere van de 12.000 jaar oude tempel, verwacht de regio door toeristen te worden onderdrukt.

Göbekli tepe staat sinds 2011 op de voorlopige lijst van Werelderfgoed van UNESCO. De site is in juni 2018 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Erdogan zei dat de oude site bijdraagt ​​aan de gemeenschappelijke culturele schat van de mensheid en dat het al een “zeer belangrijke referentie” is geworden in termen van het tonen van de diepgewortelde beschaving in Anatolië.

De Turkse minister van Cultuur en Toerisme, Mehmet Nuri Ersoy, zei dat Göbekli tepe laat zien dat Anatolië de bakermat is van de beschaving.

Ersoy zei: “Met zijn gestileerde menselijke symbolen, enorme dierlijke reliëfs en architecturale structuur heeft Göbekli tepe veel van de antwoorden die we dachten te kennen overweldigd in de wereld van archeologie en geschiedenis.”

Vicevoorzitter Fuat Oktay, president-woordvoerder Ibrahim Kalin, ministers, parlementsleden, Şanliurfa’s gouverneur Abdullah Erin, burgemeester van Nihat Ciftci, en Angel Gutierrez Hidalgo de Quintana, hoofd van de economische en sociale ontwikkeling van de EU-delegatie in Turkije, waren ook aanwezig bij de ceremonie.

De overblijfselen van Göbekli tepe werden ontdekt in 1963 toen onderzoekers van de universiteiten van Istanboel en Chicago op de site werkten. Sindsdien zijn de opgravingen nooit gestopt.

Het Duitse Archeologische Instituut en het Şanliurfa Museum hebben sinds 1995 gezamenlijk werkzaamheden verricht op locatie en hebben de T-vormige obelisken uit het Neolithicum gevonden die 3-6 meter (10-20 voet) hoog waren en 40-60 ton wogen.

Tijdens de opgravingen werden 12.000 jaar oude uiteenlopende artefacten zoals 65 centimeter lange (26-inch) menselijke beelden ook ontdekt.