Een groep archeologen heeft een slijpsteen ontdekt die dateert uit het Urartiaanse tijdperk in het oosten van Turkije.

Opgravingen in een Urartiaans kasteel van Çavuştepe onthulden een 2700 jaar oude steen die gebruikt werd bij het malen van graanproducten in het oostelijke district Van’s Gurpinar.

De rechthoekige steen, die 54 bij 30 centimeter (21 bij 11 inch) meet, werd eeuwenlang gebruikt, vertelde Rafet Çavuşoğlu, het hoofd van het uitgravingsteam en professor archeologie aan Van’s Yuzuncu Yil University.

“Dit is een steen die mensen gebruikten om granen zoals gerst en tarwe te vermalen na het aannemen van het vaste leven,” zei Çavuşoğlu.

Het is de vierde steen ontdekt sinds het begin van de opgravingen in het kasteel – gebouwd door de Urartische koning Sardur II in 750 voor Christus – in 2014, voegde hij eraan toe.

“Toen we de stenen bekeken, begrepen we dat ze een van de belangrijkste hulpmiddelen in de menselijke voeding waren,” zei hij, verwijzend naar zijn versleten oppervlak.

Çavuşoğlu zei ook dat ongeveer 120 kleischijven – waarvan men denkt dat ze in de winter worden gebruikt voor graanopslag – ook tijdens de opgravingen zijn ontdekt.

Steen gebruikt voor het malen van graanproducten - Turkse Pers
Steen gebruikt voor het malen van graanproducten – Turkse Pers