Oude zegel met geometrische patronen erop - Turkse Pers
Oude zegel met geometrische patronen erop - Turkse Pers

Een oude zegel die teruggaat tot zo’n 9.000 jaar geleden, werd opgegraven op een heuvel in de zuidelijke kuststad Mersin.

Het zegel – behorende tot 7000 voor Christus – werd ontdekt in opgravingen bij Yumuktepe Höyük, vier kilometer ten westen van het stadscentrum gelegen.

Tijdens de tweeënhalve maand durende opgravingen op de heuvel ontdekte het team van 25 man, geleid door Isabella Caneva, hoogleraar archeologie aan de Lecce Universiteit in Italië, een pijlpunt behorend tot het neotlithische tijdperk en tientallen slingerstenen, evenals .

“We hebben een zegel gevonden dat 9.000 jaar geleden nog in de buurt was. Zegel betekent privébezit. Er zijn geometrische patronen op, “zei Caneva.

“De obsidiaan pijlpunt die behoort tot de neolithische periode werd verwijderd en een groot aantal sling stenen die werden gebruikt voor het tellen van de calcolitic laag met een geometrisch patroon zegel werden ontdekt,” zei ze.

Het team heeft tijdens de opgraving waardevolle en nuttige informatie over de geschiedenis van de regio verzameld, voegde ze eraan toe.