De zuidoostelijke steden van Turkije, Sanliurfa en Gaziantep, bieden naast historische en culinaire pareltjes tal van activiteiten - Turkse Pers

De zuidoostelijke steden Gaziantep en Sanliurfa in Turkije, beide officieel geregistreerd door UNESCO voor hun culinaire en culturele schatten, kijken er naar uit om de bezoekers te trakteren op een onvergetelijke middellange vakantie.

Gaziantep en Sanliurfa hebben de laatste jaren een aanzienlijk aantal bezoekers getrokken en beiden anticiperen op een drukke vakantieperiode halverwege de looptijd.

Gaziantep, de culinaire hoofdstad van Turkije, is de eerste locatie voor bezoekers die een regionale tour door het zuidoosten van Turkije plannen.

Naast de tientallen Turkse baden, musea en lokale delicatessen, biedt Gaziantep nog vele andere historische en culturele bezienswaardigheden, zoals de historische markten Bakircilar en Elmaci, het kasteel van Gaziantep en het Zeugma Mozaïekmuseum met de beroemde zigeuner (Roma) mozaïek.

Bezoekers kunnen ook genieten van de Gaziantep-dierentuin, een van de grootste ter wereld, en de soorten in hun natuurlijke habitat bekijken in het Safari Park.

Gaziantep biedt een schande van rijkdom aan 400 inheemse delicatessen, waaronder yuvalama, ui en knoflook kebab, lahmacun, kikkererwten wrap en verschillende baklava dessert keuzes.

Fatma Sahin, de burgemeester van Gaziantep, vertelde dat de stad een enorm erfgoed heeft van geschiedenis, cultuur en voedsel.

“Als je je genoeg hebt gehad van zon, zand en zee, en wat historische erfenis wilt binnenhalen, kom dan hier om voorwerpen te zien die dateren uit de Romeinen, de Seltsjoeken en het Ottomaanse rijk,” zei ze.

Sanliurfa: Stad van de profeten en meer

Een andere favoriete bestemming voor vakantiegangers in het zuidoosten van Turkije is Sanliurfa, bekend als de ‘stad van de profeten’, die zowel culinaire als op geloof gebaseerde toeristen trekt.

De beroemde oude tempel van Gobeklitepe, die vorig jaar werd toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO, is een gebruikelijke stopplaats voor zowel lokale als internationale toeristen en biedt hen een kans om te getuigen van oude monumenten die zo’n 12.000 jaar oud zijn.

Turkije heeft 2019 uitgeroepen tot het jaar van Gobeklitepe.

Sanliurfa’s klimaat, waar de temperatuur nooit onder de 10 graden daalt, zelfs in de winter, biedt vakantiegangers een kans om het hele jaar door van zomers weer te genieten.

Een andere top toeristische trekpleister in Sanliurfa is de Pool of Abraham, een prachtig natuurlijk aquarium vol met vissen die bezoekers uit alle lagen van de bevolking verbazen.

Harran, Sanliurfa, momenteel op de lijst van het tijdelijke erfgoed van UNESCO, verwelkomt duizenden lokale en internationale bezoekers met ‘s werelds eerste islamitische universiteit en de overblijfselen van de Ulu-moskee, die dateren uit de jaren 700 in het Umayyad-tijdperk.

Skicentrum Karacadag in Siverek, Sanliurfa, op een hoogte van 919 meter, is ook een belangrijke wintersportattractie in de regio.