indonesie
Elke pagina van de enorme koran nam een ​​volle maand om in hout te snijden, zegt maker Shofwatillah Mohzaib.

De wereld heeft veel gigantische korans, maar de enige gigantische houten Koran is te vinden in Palembang, de hoofdstad van de provincie Zuid-Sumatra in Indonesië.

Bekend als de grootste houtsnijwerk Koran ter wereld, het is gemaakt van hout van de tembesu-boom (Fagraea fragrans) en meet 1,77 bij 1,40 meter (5,8 bij 4,6 voet).

De maker, Shofwatillah Mohzaib, 43, zei dat hij de productie afmaakte in de vorm van 30 Koranische juz – traditionele afdelingen van het heilige boek – in de loop van negen jaar. Hij zei dat het zo lang duurde vanwege tekorten aan zowel hout als geld.

“Gelukkig kreeg de productie privédonaties van verschillende grote donoren, waaronder de voormalige huis van afgevaardigde spreker Marzuki Alie en de overleden voorzitter van de Volksraadgevende vergadering, Taufik Kiemas,” vertelde Shofwatillah aan het Agentschap.

Een droom

Shofwatillah zei dat het idee om een ​​reusachtige Koran te maken in het jaar 2000 kwam, uit een droom die hij had toen hij kalligrafie studeerde aan de Grote Moskee van Palembang.

Een jaar later begon hij zijn eerste pagina te maken, met daarin de Soera Al-Fatihah.

Voordat hij ze in hout sneed, schreef Shofwatillah de verzen op karton. Daarna zocht hij de goedkeuring van islamitische deskundigen en maakte vervolgens kopieën van de verzen met calqueerpapier.

“Het duurde een maand om één pagina van de Koran te doen. Het snijproces duurde het langst “, legde hij uit.

Hij koos tembesuhout voor het materiaal, omdat het sterk, duurzaam en vrij populair is in Zuid-Sumatra als grondstof voor houtsnijwerk of meubels.

Een vijf verdiepingen tellende structuur met de enorme Koran is te vinden op Palembang Al Ihsaniyah Gandus kostschool, ook de thuisbasis van een museum met Shofwatillah’s geloofswerk.

In 2011 opende de toenmalige Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, vergezeld van een delegatie van de Parlementaire Unie van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (PUOIC) lidstaten, de reusachtige houten Koran samen met het Al Quran Al Akbar Museum.

Toeristische attractie

Volgens Shofwatillah hebben sinds 2012 een miljoen bezoekers het museum bezocht.

Het trekt zowel binnenlandse bezoekers als toeristen aan uit landen als Turkije, Saoedi-Arabië, Irak, Maleisië, Singapore, de VS en Canada.

Shofwatillah zei ook dat hij een bioscoop wil bouwen om bezoekers te informeren over de wonderen van de Koran.

Bezoeker Sarmin Gumay, 76, zei dat hij was verbaasd door de schoonheid van Al Quran Al Akbar, eraan toevoegend dat hij het museum verschillende keren had bezocht.

Amira Luthfiah (16) kwam vanuit Lampung naar het zuiden – een reis van bijna 300 kilometer (186 mijl) – alleen al om haar nieuwsgierigheid te bevredigen.

“Het is absoluut geweldig,” zei ze.

Amira vertelde aan dat er weinig religieus toerisme is in Palembang, maar ze hoopt dat de regering het meer zal steunen.

“Ik hoop dat mensen de heilige Koran meer zullen begrijpen,” voegde ze eraan toe.

De economie stimuleren

Het museum heeft een enorme impact op de lokale bevolking, omdat het gebied nu vol is met handelaren. Niet alleen toeristen, maar ook verkopers van kleding, eten en drinken komen naar gebieden rond het museum.

Ujang, 60, die drankjes verkoopt, zei dat de islamitische kostschool in het gebied studiebeurzen heeft verstrekt aan weeskinderen.

“Ik ben blij dat mijn kinderen daar betaalbaar kunnen studeren,” zei hij.

Tijdens de islamitische vakantie van Eid al-Fitr – die dit jaar in juni plaatsvond – biedt het ook Zakah (financiële bijstand) voor de plaatselijke bewoners.