Moskeeën in centraal Turkije, met houten elementen die de Seljuks voor het eerst in de wereld hebben gebouwd, is al eeuwenlang een belangrijke representatie van de Turks-islamitische architectuur.

Toen de Seltsjoeken in de 13e eeuw in Anatolië aankwamen, bouwden ze volgens de officiële website van de UNESCO moskeeën met houten pilaren en daken zoals die van Oezbekistan, Samarkand, Bukhara en Khiva.

Houten Moskee in het Turkije - Turkse Pers

De website zei dat het architectonisch ontwerp van de moskeeën kenmerken zijn van Midden-Aziatische tenten, evenals moskeeën met houten pilaren van Turkistan in de 11e en 12e eeuw.

De Arslanhane-moskee in Ankara, de Afyon Ulu-moskee in Afyonkarahisar en de Esrefoglu-moskee in Konya behoren tot de eerste moskeeën met houten pilaren en kolommen die zijn gebouwd door Anatolische Seltsjoeken en Beyliks.

Ze werden opgenomen in de tijdelijke lijst van werelderfgoedsites van UNESCO in 2018.

Turken bouwden dit soort moskeeën als eerst, vertelde veldmeester-hoofd Yasar Erdemir van Esrefoglu Mosque.

De traditie van het bouwen van moskeeën met houten dak en met houten pilaren ging door tot de 21e eeuw in Turkije, zei Erdemir.

Hij voegde eraan toe: “Deze moskeeën dienden als belangrijke tempels in Anatolië. Ze zijn esthetisch zeer oogverblindend. “