'S Werelds grootste tapijt met 640.000 levende tulpen 'uitgerold' op het Sultanahmet-plein in het kader van het Tulip festival in Istanbul - TurksePers.nl
'S Werelds grootste tapijt met 640.000 levende tulpen 'uitgerold' op het Sultanahmet-plein in het kader van het Tulip festival in Istanbul - TurksePers.nl

‘S Werelds grootste ‘tapijt’ met levende tulpen werd op donderdag 25 april ‘uitgerold’ op het Sultanahmet-plein met een introductie door de burgemeester van Istanbul.

Dit is het vijfde achtereenvolgende jaar dat de gemeente Istanbul de tulpentapijt als onderdeel van het jaarlijkse Tulip Festival in de stad heeft geïnstalleerd.

Het tapijt is ongeveer 1400 vierkante meter groot, bestaat uit ongeveer 640.000 tulpen en is ontworpen in het patroon van een Turks tapijt, aldus Korkut Yetgin, woordvoerder van Asya Lale. Het bedrijf, gevestigd in Konya, leverde dit jaar alle tulpen die in het tapijt zijn gebruikt.

Medewerkers van Asya Lale hielpen gemeentemedewerkers bloem voor bloem voor het weven van de tulpentapijt. Het weven duurde twee en een halve dag en kostte in totaal ongeveer 1,2 miljoen Turkse lira’s, zei Yetgin.

Als onderdeel van het maandelijks festival van 1 tot 30 april worden honderdduizenden tulpen geplant op verschillende pleinen, parken en andere openbare plaatsen in de stad. De tulpentapijt is tot 30 april te bezichtigen.

In het Emirgan Park in Sarıyer kunnen bezoekers tulpen zien die in verschillende grillige patronen zijn geplant, waaronder één bed in de vorm van een kaart van Turkije en in het rood-witte ontwerp van de Turkse vlag.

Het gelaagde park met uitzicht op de Bosporus is een populaire bestemming voor Turkse bruiden en bruidegoms om foto’s te maken.

Het tulpenfestival wordt ook gehouden in Gülhane Park in de wijk Eminönü, in de buurt van het Topkapi-paleis, het Yıldız-park in de wijk Beşiktaş en het Çamlıca-park in het Aziatische zijdistrict Üsküdar.

Tulip Festival Istanbul

Tulip fanfare maakt al honderden jaren deel uit van de cultuur in Istanbul. De bloem was emblematisch van het Ottomaanse Rijk, circa 1300 tot 1920.

In tegenstelling tot de populaire indruk, kwamen tulpen oorspronkelijk uit het Ottomaanse Rijk, niet uit Nederland, een feit zelfs erkend door Holland.com, de officiële gids voor toeristen die een bezoek brengen aan Nederland.

De naam van de bloem is afkomstig van het Turkse woord voor ‘tulband’, ‘zo genoemd van de schijnbare gelijkenis van de bloem met een tulband’, volgens de Online Etymology Dictionary.

In de 16e eeuw brachten de Turken tulpen naar Nederland, waar de bloem wereldwijd populair werd.

Logo Turkije tulp

De tulp is sinds 2001 het officiële logo voor Turkije, maar het ministerie van Toerisme heeft eind vorig jaar aangekondigd dat het van plan is het logo te veranderen in iets moderners.