Het suleymaniye symposium belicht het complexe levensstijl van het Ottomaanse tijdperk, inclusief onderwijs, muziek, kunst en architectuur - TurksePers.nl
Het suleymaniye symposium belicht het complexe levensstijl van het Ottomaanse tijdperk, inclusief onderwijs, muziek, kunst en architectuur - TurksePers.nl

Tijdens een weekendsymposium over het keizerlijke Suleymaniye-moskeecomplex in Istanbul werd het Ottomaanse tijdperk van onderwijs, muziek, kunst, architectuur en administratie besproken.

Academici, wetenschappers en intellectuelen namen deel aan het tweedaagse symposium op de Ibni Haldun Universiteit in de stad, die op zondag werd afgesloten.

Het symposium kwam op de hielen van de universiteit die het driedelige historische moskeecomplex voor het eerst in ongeveer een eeuw opende tot het onderwijs.

Op dag twee van het evenement onderstreepte professor Saadettin Okten, een auteur en architectenwetenschapper, het belang van het islamitische complex dat bekend staat als “kulliye” voor levensstijlen in het Ottomaanse tijdperk.

Kulliye betekent een complex van gebouwen met als middelpunt een moskee, inclusief onderwijscentra, klinieken genaamd “Dar al-Shifa”, keukens, Turkse baden en vele andere gebouwen die voor verschillende sociale doeleinden worden gebruikt.

Vloeibaar of bevroren

Okten zei: “De Ottomaanse gemeenschap leefde volgens de islamitische beschaving. Ze hebben volgens dit systeem van waarden een leven ontworpen en deze plaats [kulliye] gebouwd. “

“Islamitische complexen zijn een centrum”, legde hij uit. “Wat je ook nodig hebt in het leven, je kunt het vinden in deze complexen.”

“Ze zijn zowel symbolische als functionele structuren en in het midden liggen moskeeën,” zei Okten, prijzend over het silhouet van het moskeecomplex.

Sprekend over de muzikale en architecturale aspecten van het complex zei schrijver en muzikant Savas S. Barkcin: “Muziek is een architectuur die bestaat uit geluiden. Architectuur is een muziek die bestaat uit structuren. “

Muziek en architectuur “twee kenmerken van de beschaving” noemde Barkcin dat het Ottomaanse imperiale Suleymaniye-complex als geheel een mooi, geijkt en harmonieus complex is, en zegt: “Het heeft eigen handelsmerken.”

Hij vergeleek het moskeecomplex met de Notre Dame van Parijs in termen van architecturale en muzikale stijl.

Het Suleymaniye-complex heeft, net als andere Ottomaanse structuren, een horizontale architectuur en symboliseert tawhid, een islamitisch geloof dat het geloof in één God en de eenheid van God ondersteunt, zei Barkcin.

Notre Dame heeft een verticale structuur en symboliseert de christelijke doctrine van de Drie-eenheid en lijkt qua structuur op Westerse muziek, voegde hij eraan toe.

Yalcin Cetinkaya, muziekwetenschapper, noemde Goethe’s bekende opmerking: “Muziek is vloeibare architectuur en architectuur is bevroren muziek.”

“Architectuur en muziek vullen elkaar aan”, zei hij, eraan toevoegend dat er overeenkomsten zijn tussen de Suleymaniye-moskee en de Ottomaans-Turkse muzikant Itri en andere musici uit dezelfde periode.

Er is rust en stilte in zowel de Ottomaanse architectuur – inclusief het Suleymaniye-complex – als muziek, zei Cetinkaya.

Suleymaniye Complex

Het Suleymaniye-complex in de wijk Suleymaniye aan de Europese kant van Istanbul bestaat uit drie delen, Dar’ul Hadis, Medrese-i Salîs en Dar’uz Ziyafe.

In een toespraak aan de zijlijn van het symposium, sprak Recep Senturk, de rector van Ibni Haldun Universiteit, over het complex, dat op 2 oktober voor onderzoek werd geopend.

Ongeveer 200 studenten uit 40 verschillende landen studeren momenteel islamitische wetenschap en beschaving in de nieuw geopende delen van het complex in drie talen – Turks, Engels en Arabisch – zei Senturk.

Recep Senturk, rector van de Ibni Haldun Universiteit - TurksePers.nl
Recep Senturk, rector van de Ibni Haldun Universiteit – TurksePers.nl

De universiteit is van plan om de Dar’uz Ziyafe-sectie van het complex om te vormen tot een bibliotheek met lokale en internationale boeken en materiaal over Mimar Sinan, de Ottomaanse Sultan Suleyman en het Suleymaniye-complex.

Senturk voegde toe dat de universiteit training biedt op basis van traditioneel maar innovatief begrip, net zoals het Ottomaanse rijk in het verleden deed.