Privé vertoningen, documentaires, panels, workshops tentoonstellingen beschikbaar op 6e Internationaal Bosphorus Film Festival - Turkse Pers
Privé vertoningen, documentaires, panels, workshops tentoonstellingen beschikbaar op 6e Internationaal Bosphorus Film Festival - Turkse Pers

Een panel over cinema’s en festivals werd donderdag gehouden als onderdeel van het 6e internationale Bospurus Film Festival in Istanbul.

Het festival wordt georganiseerd met de steun van het Turkse Ministerie van Cultuur en Toerisme en het Algemeen Directoraat van Cinema. 

Het evenement met als titel “Cinema en festivals als een industrie” in het Bosphorus Film Lab gedeelte van het festival werd georganiseerd in samenwerking met de Bosphorus Cinema Association en Istanbul Media Academy.

Tijdens het evenement zei Erkan Durdu, plaatsvervangend algemeen directeur van de nationale zender TRT, dat festivals de bioscoopsector in leven houden en negeren zou de filmsector schaden.

“Er zijn televisiezenders, maar cinema, als kunsttak, is onze belangrijkste voedingsbron”, benadrukte Durdu.

Durdu merkte ook op dat TRT een van de baanbrekende instituten in Turkije is, vooral in drama, en dat het uitgebreide kennis en ervaring heeft op dit gebied.

Hij zei: “We beseften dat we onze opvattingen niet uitwisselen met de academische wereld, ook al hebben we zoveel ervaring. Om de samenwerking te vergroten en de opgebouwde kennis van de academische wereld naar onze eigen gangen en productiecentra te verplaatsen, hebben we de TRT Academy opgericht. “

De TRT Academy publiceert zijn magazine elke zes maanden en organiseert elke maand conferenties aan universiteiten, voegde hij eraan toe.

Het festival, dat tot en met 3 november loopt, organiseert 88 films uit 41 landen en de winnaars ontvangen minstens 400.000 Turkse lira’s ($ 71.500) aan prijzengeld. Deelnemers worden beloond in de categorieën nationale speelfilm, internationale speelfilm en korte film.

Tijdens het evenement zijn er elk jaar tal van evenementen, waaronder privé-vertoningen, documentaires, gesprekken, panels, workshops en tentoonstellingen.