turki
Turkse minister van Cultuur zegt dat het doel is om het klooster te openen nadat de restauratiewerken voltooid zijn.

Turkije verwacht het Sumela-klooster in de Zwarte-Zeeprovincie Trabzon te openen nadat de restauratiewerken snel zijn afgelopen, zei de minister van Cultuur en Toerisme maandag.

Mehmet Ersoy vertelde aan Anadolu Agency dat het doel is om het klooster tegen volgend seizoen te openen.

Het Sumela-klooster, gelegen in de wijk Macka van Trabzon, is een plaats van historische en culturele betekenis, evenals een belangrijke toeristische attractie. Het werd opgenomen in de tijdelijke lijst van werelderfgoedsites van UNESCO.

Het Sumela-klooster, gebouwd op een steile klif op 1.200 meter in het Altindere National Park, heropende op 15 augustus 2010 voor religieus gebruik met toestemming van het Ministerie van Cultuur en Toerisme, na een onderbreking van 88 jaar.

Tijdens zijn bezoek zei Ersoy dat de renovatie zal worden voltooid nadat de interieurwerkzaamheden zijn voltooid.

De minister zei dat bezoekers binnen een maand de hoofdingang van het klooster kunnen bereiken.

“De arbeiders zijn bezig met een laatste retouchering en de eerste fase van de restauratie zal bijna eindigen. Ons doel in de tweede fase is om deze werken af ​​te ronden voor het volgende seizoen, maar deze regio is een zeer riskant omdat er zware regenbuien plaatsvinden [restauratie ] werkt moeilijk, “zei Ersoy en voegde eraan toe dat het klooster volledig functioneel zal zijn tegen het volgende seizoen na de renovatie deze winter.

De restauratie en de ruimtelijke ordening van het Sumela-klooster, ook bekend als de Maagd Maria, werden in februari 2016 gelanceerd.