Foto van het jaar 2018 gemaakt door Damir Sagolj, Bosnië-Herzegovina - TurksePers.nl
Foto van het jaar 2018 gemaakt door Damir Sagolj, Bosnië-Herzegovina - TurksePers.nl

Winnende foto’s van de Istanbul Photo Awards 2018 zullen maandag worden vertoond op het hoofdkwartier van de VN in New York.

Turkse en buitenlandse vertegenwoordigers en vertegenwoordigers van consulaten, lokale en internationale media en winnaars van de wedstrijd zullen het evenement bijwonen.

De tentoonstelling op het hoofdkantoor van de VN duurt tot 2 november.

Ongeveer 37.000 foto’s uit 125 landen deden mee aan de wedstrijd gesponsord door Istanbul Metropolitan Municipality (IBB), Turkish Airlines (THY) en Turkish Cooperation and Coordination Agency (TIKA), maar 27 fotografen uit 22 landen werden hierbij onderscheiden.

Foto van het jaar
De Bosnische fotocorrespondent Damir Sagolj won de foto van de jaarprijs voor de foto van de 11 maanden oude Rohingya-vluchting Abdul Aziz in Bangladesh wiens ogen bedekt waren met bladeren. Zijn lichaam werd teruggebracht naar het familiehuis in het vluchtelingenkamp Balukhali bij Cox’s Bazar, Bangladesh een paar uur nadat hij strief op 4 december 2017. Abdul Aziz strief in een plaatselijke kliniek door hoge koorts en ernstige hoest gedurende 10 dagen.

Kevin Frayer uit Canada was de winnaar van de nieuwscategorie nieuws voor foto’s van Rohingya.

De Duitse Lukas Schulze ontving de eerste prijs in de categorie enkele sporten.

Zijn foto getiteld ‘Atleet versus dier’ ​​werd genomen tijdens het 17de FINA Wereldkampioenschappen Zwemmen 2017 in Boedapest.

Pavel Volkov uit Rusland won de eerste prijs in de categorie van het verhaal sport met zijn foto van een gehandicapte atleet.

De Maleisische fotograaf Muhamed Fathil Asri kreeg de eerste prijs in de categorie enkele natuur en milieu. Op de foto van een hoogte zijn voertuigen te zien die naar een oud busstation verhuizen om begin 2017 te ontsnappen aan de overstroming in Pekan Rantau Panjang in Maleisië.

Marcus Yam uit de VS won de verhaalcategorie natuur en milieu. Zijn fotoserie voor Los Angeles Times ging over de bosbranden in Californië in 2017.

Andrew McConnell uit Ierland won de categorie van het verhaalportret en de Russische fotograaf Sergei Stroitelev won de verhaaldagelijkse levensprijs.

De Filippijnse fotograaf Ezra Acayan kreeg de jonge fotograaf award.

Rodrigo Cabrita uit Portugal claimde de ereprijs in het verhaal van de natuur en het milieu, terwijl de Russische Anastasia Rudenko dezelfde prijs won in de categorie van het dagelijks leven.

Alle winnende foto’s zijn beschikbaar op “www.istanbulphotoawards.com” en professionele fotografen kunnen zich aanmelden voor de Istanbul Photo Awards-wedstrijd van volgend jaar op dezelfde website van 1 november 2018 tot 31 januari 2019.