Een bijzonder ras afkomstig uit Turkije zijn de Sultan-kippen, ook bekend als Serai Tavuk - TurksePers.nl
Een bijzonder ras afkomstig uit Turkije zijn de Sultan-kippen, ook bekend als Serai Tavuk - TurksePers.nl

Niet alle kippen zijn doorsnee kippen. Een bijzonder ras afkomstig uit Turkije zijn de Sultan-kippen, ook bekend als Serai Tavuk, die fans hebben die bereid zijn om zoveel te betalen als TL 5.000 op veilingen.

De eerste veiling voor het kippenras vond plaats in het İnegöl district van Bursa, georganiseerd door de vereniging İnegöl Ornamental Chicken and Animal Farmers Association, waar ongeveer 50 Sultan-kippen werden verkocht in een veiling voor prijzen tussen TL 200 en TL 5.000.

“Wij zijn een van de 50 verenigingen in Turkije, wij hebben dit visueel festivalfeest als kippenliefhebbers gelanceerd: er zijn 50 soorten kippen in het festival, ook bekend als de Ottomaanse kip, de Sultan-kip werd verkocht voor TL 5.000,” zei Talat Korkut, de voorzitter van de vereniging.

Hij voegde eraan toe dat het evenement werd bijgewoond door deelnemers uit heel Turkije.

Sultan-kippen werden door de Ottomaanse koningshuizen gebruikt als sierhuisdieren in hun tuinen en werden later in de jaren 1850 naar Engeland overgebracht, waar ze zich naar andere delen van de wereld verspreidden. Bekend om hun kalmte en vriendelijkheid, worden de sultan-kippen ook gebruikt als huisdier en werden halverwege de negentiende eeuw naar de VS gebracht.