Ataturk Cultureel Centrum, een iconisch gebouw op het Taksimplein, dat in twee jaar tijd opnieuw moet worden opgebouwd als cultureel centrum, zegt de minister van Cultuur en Toerisme - Turkse Pers
Ataturk Cultureel Centrum, een iconisch gebouw op het Taksimplein, dat in twee jaar tijd opnieuw moet worden opgebouwd als cultureel centrum, zegt de minister van Cultuur en Toerisme - Turkse Pers

Turkije begint het iconische operahuis opnieuw te bouwen als cultureel centrum op het Taksim-plein in Istanbul in februari, aldus de minister van cultuur en toerisme.

“In februari zullen we de basis leggen voor het gebouw en de bouw van het [Ataturk Cultureel Centrum] starten”, vertelde Mehmet Nuri Ersoy.

De minister voegde eraan toe dat het centrum over twee jaar operationeel zal zijn.

De tenderperiode begint deze maand nadat de inhoud ervan op 9 november is aangekondigd. Ersoy zei.

De aanbesteding wordt dezelfde maand afgerond en de partijen hebben het contract in december ondertekend, aldus de minister.

Op 6 november 2017 heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan het nieuwe project van het Ataturk Cultureel Centrum aangekondigd, bekend onder de Turkse initialen AKM, en zei dat het een ‘symbolische’ cultureel centrum van Istanbul zou zijn.

Het vernieuwde culturele centrum, dat soms als opera- en theaterzaal diende, is 365 dagen per jaar geopend.

Vernietiging van het gebouw – wat de eerste fase van het project is – werd in februari gestart en in mei voltooid.

Het centrum wordt een complex met een operazaal met een capaciteit van 2500 personen, een conferentiezaal met een capaciteit van 1.000 personen, een bioscoop met 285 zitplaatsen en een parkeerplaats voor 885 voertuigen.

De AKM werd voor het eerst ontworpen als een theatergebouw door de Franse architect Auguste Perret en werd gebouwd in 1946.

Het gebouw heeft in 1970 grote schade opgelopen en is in 1977 heropend.

Turkije registreerde het centrum als een “stedelijk beschermd gebied” in 1993 en werd in 1999 tot beschermd cultureel monument verklaard.