Achtenzestig jaar na de oorlog blijven Turken en Zuid-Koreanen elkaar als 'bloedbroers' beschouwen - Turkse Pers
Achtenzestig jaar na de oorlog blijven Turken en Zuid-Koreanen elkaar als 'bloedbroers' beschouwen - Turkse Pers

De uitgezonden soldaten door Turkije naar de Koreaanse oorlog in 1950 heeft de landen dichter bij elkaar gebracht en heeft zowel diplomatieke als economische banden ontwikkeld.

Achtenzestig jaar na het einde van de oorlog en met 61 jaar formele relaties, blijven de mensen van de twee landen elkaar als ‘bloedbroers en -zussen’ noemen.

De deelname van Turkije aan de oorlog verbeterde ook zijn geopolitieke positie in de context van de Koude Oorlog.

Volgens Merthan Dundar, voorzitter van het onderzoeks- en toepassingscentrum Azië-Pacific Studies aan de universiteit van Ankara, moeten de Turks-Koreaanse betrekkingen worden begrepen binnen de ‘omstandigheden van de tijd’.

“De regering van de Turkse Republiek stuurde soldaten naar Korea om ervoor te zorgen dat Turkije zich bij de NAVO kon voegen tegen de Russische communistische dreiging”, vertelde Dundar in een exclusief interview.

Dundar zei ook dat de toegenomen Amerikaanse economische hulp aan Turkije na de Koreaanse oorlog een ander “voordeel” was.

Turkije was het eerste land na de VS dat gehoor gaf aan de oproep van de Verenigde Naties om militaire hulp te verlenen aan Zuid-Korea nadat het noorden in 1950 was aangevallen.

De eerste Turkse brigade verliet Mersin Port in Zuid-Turkije onder het bevel van brigadegeneraal Tahsin Yazici op 17 september, 26 dagen later arriveerde hij in Busan, Korea.

Turkije was het land dat de vierde meeste troepen naar Korea stuurde, met vier brigades van in totaal 21.212 soldaten.

Turkije was de derde van de 16 deelnemende landen in termen van slachtoffers met meer dan 900 martelaren, veteranen en vermisten. De VN-Herdenkingsbegraafplaats in Busan draagt ​​462 Turkse martelaren.

Ankara en Seoul hebben sinds de jaren vijftig vriendschappelijke betrekkingen onderhouden, waarbij de leiders van elk land bilaterale banden onderhielden en dialoog voeren binnen internationale organisaties zoals de VN, G20 en MIKTA (Mexico, Indonesië, Zuid-Korea, Turkije, Australië).

Vorig jaar, was het handelsvolume tussen de twee landen € 6.12 miljard, de econmische handelsvolume tussen de twee landen is sinds 2013 toegenomen met 10 procent.

Op de 60e verjaardag van de relaties in 2017 bezochten 120.622 Koreaanse toeristen Turkije, terwijl 27.272 Turkse toeristen Zuid-Korea bezochten.

Turkse soldaten zijn de enige strijdkrachten die een school hebben gebouwd voor de weeskinderen van de oorlog.