Vandaag is het 27 jaar geleden dat meer dan 600 Azerbeidzjaanse burgers werden vermoord tijdens het bloedbad van Chodzjali - TurksePers.nl
Vandaag is het 27 jaar geleden dat meer dan 600 Azerbeidzjaanse burgers werden vermoord tijdens het bloedbad van Chodzjali - TurksePers.nl

26 februari is het inmiddels 27 jaar geleden dat de vreselijke tragedie en genocide plaatsvond in het stadje Chodzjali, Azbeidzjaan, waarbij meer dan 600 burgers zijn vermoord door Armeense troepen.

Turkije veroordeelde dinsdag het bloedbad van Chodzjali tijdens zijn 27e herdenking. In een schriftelijke verklaring memoreerde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat “honderden Azerbeidzjaanse burgers, waaronder vrouwen en kinderen, werden afgeslacht, gewond of gegijzeld door de troepen van de Republiek Armenië tijdens hun aanval op de stad Chodzjali in de regio Nagorno-Karabakh in Azerbeidzjan op feb. 26, 1992”.

“Als gevolg van deze agressie tegen burgers en de Armeense bezetting van de gebieden van Azerbeidzjan, raakten meer dan een miljoen Azerbeidzjanen uit hun huizen verdreven en gedwongen om in hun thuisland een vluchtelingenleven te leiden”.

“Wij veroordelen ten stelligste dit bloedbad en de voortdurende bezetting van de Azerbeidzjaanse gebieden door Armenië,” benadrukte het ministerie.

Turkije heeft diep medeleven met haar Azerbeidzjaanse broeders en zusters over dit bloedbad dat ze 27 jaar geleden in Chodzjali hebben ondergaan, voegde de verklaring eraan toe.

“We wensen God’s genade toe aan hen die zijn omgekomen in dit bloedbad en betuigen onze condoleances aan onze Azerbeidzjaanse broeders en zusters,” zo luidt het.

Het Chodzjali-bloedbad in 1992 wordt gezien als een van de bloedigste incidenten in de strijd tussen Armenië en Azerbeidzjan voor de controle over de nu bezette Boven-Karabach-regio.

Het twee uur durende Armeense offensief doodde 613 Azerbeidzjaanse burgers, waaronder 116 vrouwen en 63 kinderen, en verwondde 487 anderen ernstig, volgens Azerbeidzjaanse autoriteiten. Ook blijven 150 van de 1275 Azerbeidzjanen die de Armeniërs tijdens het bloedbad hebben gevangen, nog steeds vermist.