TurkseHamam
Het 13e-eeuwse badhuis uit het Artuqid-tijdperk wordt verplaatst naar het Hasankeyf Cultural Park in Batman, Turkije.

Het 13e-eeuwse badhuis werd getransporteerd vanuit de historische stad Hasankeyf, waarvan delen worden ondergedompeld wanneer een nieuwe dam in de Batman-provincie in Turkije wordt gevuld met water.

Een 13e-eeuws badhuis, of hamam, is maandag verplaatst om het te beschermen tegen overstromingen wanneer een nieuwe dam in het zuidoosten van Turkije wordt geopend.

Een zelfrijdende vrachtwagen met 256 wielen werd gebruikt om de 1500 ton lange hamam in het Artuqid-tijdperk drie kilometer van de oorspronkelijke locatie naar een nabijgelegen cultureel park in de provincie Batman te verplaatsen.

Historische Hamam Batman verhuizing
De verhuizing van de historische hamam die onderweg was in Batman, Turkije.

“Er zullen nog zes andere monumenten worden vervoerd, Hasankeyf zal zijn historische identiteit behouden”, zei Batman-gouverneur Ahmet Deniz.

De 13e-eeuwse hamam tijdens zijn verhuizing om te voorkomen dat hij onder water wordt gedompeld, Batman provincie, Turkije.

Dam project zal het oude gebied overspoelen

Hasankeyf is 32 kilometer (20 mijl) ten zuidoosten van de provinciale hoofdstad Batman. Delen van de stad zullen worden ondergedompeld wanneer het reservoir van de Ilisu-dam, nu in aanbouw, wordt gevuld.

Hasankeyf werd in 1981 tot erfgoedlocatie verklaard. Er zijn bijna 6.000 grotten in het gebied die artefacten bevatten uit de Byzantijnse, christelijke en islamitische geschiedenis van de regio.