uzbekistan-1
Uzbekistan en Turkije

Azerbeidzjan en Turkije kunnen ervaringen uitwisselen op het gebied van de defensie-industrie, aldus de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Ankara Khazar İbrahim.

“Ankara en Baku konden hun ervaring op dit gebied delen en wederzijds bouwen op hun capaciteit. “[Ten eerste] Azerbeidzjan en Turkije [kunnen doorgaan] samen militaire oefeningen te houden, een paar werden dit jaar uitgevoerd in Kars en vervolgens in Izmir, dit is erg belangrijk,” vertelde de gezant aan Daily Sabah.

Ten tweede gelooft Ibrahim dat er mogelijk een samenwerkingsverband tussen wapens en technologie bestaat.

De gezant sprak over de mogelijkheid om samen te werken op gebieden zoals de productie van onbemande drones en helikopters.

“De derde zou op strategisch denken moeten zijn: er zijn verschillende bedreigingen in de regio, maar deze dreigingen zijn gericht op zowel Turkije als Azerbeidzjan,” merkte hij op.

In dit opzicht wees de afgezant erop dat de veiligheid van de Baku-Tbilisi-Ceyhan-pijplijn wordt geboden door bijvoorbeeld Azerbeidzjan, Georgië en Turkije.

Baku-Tbilisi-Ceyhan-pijplijn

“Bovendien is Turkije een NAVO-lid, en Azerbeidzjan is een partner van de NAVO, we werken hier ook samen,” voegde hij eraan toe.

De ambassadeur benadrukte ook dat Turkse en Azerbeidzjaanse bedrijven gezamenlijke investeringen in het buitenland zouden kunnen doen.

“Grote Azerbeidzjaanse en Turkse bedrijven kunnen gezamenlijk in het buitenland investeren. Beide landen kunnen elkaar op deze manier versterken, “merkte Ibrahim op.

Momenteel is de export van Turkse defensieproducten groter dan $ 160 miljard.

Vanaf 2011 heeft Turkije de productie van mobiele buitenposten opgezet die nuttig zijn gebleken in gevechten tegen de militanten van de Koerdistan Workers ‘Party (PKK), en ook de Canik TP9-pistolen, onbemande ANKA-vliegtuigen en andere militaire uitrusting om de binnenlandse defensie-industrie te versterken .

Anka

Turkije ontwikkelt ook een binnenlands militair lasersysteem.

LSS Aselsan

Eerder werden de proeven met de in eigen land gemaakte langeafstandsoppervlakte-oppervlak raketten ook uitgevoerd in Turkije. De nieuwe raket, genaamd KAAN, werd gelanceerd vanaf een schietterrein in de provincie Sinop in het noorden van Turkije.

Het KAAN raketsysteem, geproduceerd door Roketsan, werd voor het eerst gedemonstreerd tijdens de International Defence Industry Fair IDEF-2017 in Istanbul.

Kaan