De operatie ten oosten van de rivier de Eufraat zal worden uitgevoerd vanuit het hoofdkantoor in de zuidelijke Turkse provincies Şanlıurfa en Kilis aan de grens met Syrië - Turkse Pers

Bijna 80.000 soldaten van de Turkse strijdkrachten (TAF) staan ​​klaar om deel te nemen aan de grootste grensoverschrijdende operatie in de moderne geschiedenis van het land in Syrië, Manbij en ten oosten van de Eufraat, sinds de succesvolle Turkse inzet in Cyprus in 1974.

De operatie ten oosten van de rivier de Eufraat zal worden uitgevoerd vanuit het hoofdkantoor in de zuidelijke Turkse provincies Şanlıurfa en Kilis aan de grens met Syrië.

Veertig jaar geleden lanceerde de TAF de Cyprus Peace Operation om de onderdrukking en wreedheid van de Griekse zijde te beëindigen en de levens en vrijheid van de Turkse gemeenschap van het eiland te beschermen, met 40.000 Turkse troepen op het eiland.

De operatie die in 1974 werd gelanceerd onder de codenaam “Ayşe Tatile Çıksın” (Ayşe zou op vakantie moeten gaan) stopte het bloedvergieten op het eiland.

De inzet begint langs een 500 kilometer lang front vanaf tien verschillende locaties, 10 kilometer diep de grens in, met als doel een gebied van 30.000 vierkante kilometer te ontdoen van terreurorganisaties en een einde te maken aan de poging om een ​​terreurgang te vormen gevestigd aan de zuidelijke grenzen van Turkije.

De tweede fase van de aanval zal tien extra kilometers vanaf de grens betekenen.

Er wordt beweerd dat de TAF inlichtingen en beveiligingsmaatregelen heeft genomen om eventuele door de Golf gesteunde stammenresistentie in regio’s ten oosten van de Eufraat tegen te gaan.

Terwijl de operatie opdoemt, zouden in paniek verkerende Assad-geallieerde PKD-terroristen, inclusief zogenaamde ‘burgerambtenaren’ en zakenmensen, hun families uit Tal Abyad, Qamishli en Ras al-Ayn hebben gesmokkeld.

Een mogelijke missie ten oosten van de Eufraat, die het Turkse leiderschap al maanden voorstelt, zou twee succesvolle grensoverschrijdende Turkse operaties in Syrië volgen sinds 2016 – operatie Euphrates Shield en operatie Olive Branch – beide bedoeld om de aanwezigheid van YPG / PKK uit te roeien en Daesh-terroristen nabij de Turkse grens.