China zegt dat de VS 'geen recht' heeft om zich in militaire samenwerking met Rusland te mengen - Turkse Pers
China zegt dat de VS 'geen recht' heeft om zich in militaire samenwerking met Rusland te mengen - Turkse Pers

Het Chinese besluit om straaljagers en raketsystemen uit Rusland te kopen, is een normale samenwerking tussen soevereine landen en de Verenigde Staten hebben “geen recht om tussenbeide te komen”, zei woordvoerder Wu Qian van het ministerie van defensie op zaterdag.

Donderdag heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sancties opgelegd aan de China Equipment Development Department (EED), de tak van het leger dat verantwoordelijk is voor het aanschaffen van wapens, nadat het zich bezighield met “belangrijke transacties” met Rosoboronexport, de belangrijkste wapenexporteur van Rusland.

De sancties houden verband met de aankoop door China van 10 SU-35 gevechtsvliegtuigen in 2017 en S-400 grond-lucht raketsysteem gerelateerde apparatuur in 2018, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De sancties zullen de EED en zijn directeur, Li Shangfu, blokkeren om exportlicenties aan te vragen en deel te nemen aan het Amerikaanse financiële stelsel.

“De aanpak van de VS is een flagrante schending van de basisnormen van internationale betrekkingen, een volledige uiting van hegemonie en een ernstige schending van de betrekkingen tussen de twee landen en hun twee krijgsmachten”, zei Wu in een bericht dat op het ministerie van Defensie werd geplaatst. officieel Wechat-account.

Hij waarschuwde dat de Verenigde Staten “gevolgen” zouden krijgen als zij de sancties niet onmiddellijk intrekten.

Ook heeft Turkije te maken met Amerikaanse sancties voor de aankoop van de Russische S400 luchtafweerbaterijen. Landen die geen Amerikaanse wapens kopen, maar kiezen voor een alternatief worden gesanctioneerd door Amerika.