Amerikanen trekken zich terug uit Syrië
Amerikanen trekken zich terug uit Syrië - Turkse Pers

Amerikaanse vrachtwagens met wapens van de YPG / PKK-terreurgroep zijn eind woensdag uit Syrië vertrokken nadat Washington de terugtrekking van zijn troepen had aangekondigd.

Volgens lokale bronnen zijn de vrachtwagens, Irak rond 23.00 uur binnengekomen (2100 GTT).

Volgens de bronnen werden enkele van de vrachtwagens gezien met zware machines en mijnenreinigers.

 

President Donald Trump heeft woensdag de overwinning op de terroristische groepering van Daesh in Syrië uitgeroepen, waarbij hij zei dat de nederlaag de enige reden was voor de aanwezigheid van de VS in het land onder zijn regering.

Later zei Trump in een vooraf opgenomen videoboodschap op Twitter: “Het is tijd dat onze troepen terugkomen naar huis.”

“Onze jongens, onze jonge vrouwen, onze mannen – ze komen allemaal terug, en ze komen nu terug,” voegde hij eraan toe.

De VS begonnen hun luchtcampagne in Syrië in 2014, waarbij ze troepen naar het land trokken om het anti-Daesh gevecht te ondersteunen met lokale partners het jaar erna.

De aankondiging van Trump was een schok voor velen nadat verschillende topbestuurders, waaronder John Bolton, National Security Advisor, erop stonden dat de VS zijn troepen niet zouden verwijderen voordat Iran Syrië zou verlaten.

Uit rapporten blijkt dat alle personeelsleden van het ministerie van Buitenlandse Zaken binnen de komende 24 uur uit Syrië vertrekken, terwijl de Amerikaanse strijdkrachten binnen 60 tot 100 dagen vertrekken.

De terugtrekking volgt op een militaire operatie in het noordoosten van Syrië, gezworen door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tegen de YPG / PKK. Ankara heeft in het verleden twee afzonderlijke militaire operaties in het noorden van Syrië uitgevoerd.

De VS werd publiekelijk gewaarschuwd voor een nieuwe operatie in het noordoosten van Syrië, omdat het samenwerkt met de YPG-geleide SDF, die Daesh vecht in de laatst overgebleven belangrijke steun in het oosten van Syrië.