TurkseDefensie
Turks Fregat

Vijf Turkse scheepswerven hebben hun krachten gebundeld met als doel om de eerste scheepsmotor van het land te ontwikkelen.

De scheepswerven, Sedef, Anadolu, Sefine, Selah en Istanbul hebben samen Turkish Associated International Shipyards oftewel TAIS, gevormd die motoren voor militaire schepen zullen ontwerpen, ontwikkelen en produceren.

Sualp Urkmez, SEO van Anadolu Shipyard, geeft aan dat TAIS streeft om binnen twee en een half jaar het eerste motor-prototype te produceren en binnen vier en een half jaar seriële productie te starten.

“Turkije is het enige land ter wereld dat schepen van alle soorten (inclusief militair) kan produceren”, zegt Metin Kalkavan, voorzitter van de Deniz Ticaret Odasi. Binnenkort door de samenwerking van TAIS zal Turkije onafhankelijk opereren met de volledige steun van de Turkse overheid.

Sedef, een van de partners van TAIS, bouwt samen met het Spaanse Navantia de TCG Anadolu. Onder het programma, ter waarde van meer dan $ 1 miljard, zal Navantia het ontwerp, de technologieoverdracht, uitrusting en technische assistentie aan Sedef leveren voor de TCG Anadolu. Het schip wordt gebouwd in Turkije en bevat lokaal gemaakte command-and-control en vechtsystemen. Naar verwachting zal het schip in 2021 aan de Turkse marine worden geleverd.

De TCG Anadolu beschikt ook over een volledig uitgeruste cockpit met de skischans op de helling. Het zal in staat zijn om maximaal 12 F-35B straaljagers en 12 helikopters te bedienen op een maximum bereik van 9.000 mijlen. De 5.440 vierkante meter lange cockpit en een 990 vierkante meter grote luchtvaarthangar zijn geschikt voor 12 middelgrote helikopters of acht CH-47F Chinook heavy-lift helikopters.