Turkse defensie industrie floreert - Turkse Pers
Turkse defensie industrie floreert - Turkse Pers

Verwacht wordt dat de Turkse uitvoer van defensie naar Pakistan de komende jaren naar verwachting 1 miljard dollar zal bedragen, aangezien de bilaterale banden tussen de twee geallieerde landen in 2018 een nieuwe mijlpaal heeft bereikt.

De export van defensie naar Pakistan bereikte in 2018 $ 400 miljoen met deals tussen de twee landen voor de verkoop van de in eigen land geproduceerde ATAK-helikopters en MİLGEM-oorlogsschepen.

In juli van dit jaar won Ankara een aanbesteding van miljarden dollars om vier korvetten te leveren aan de Pakistaanse marine – een overeenkomst die door de toenmalige minister van Defensie, Nurettin Canikli, de grootste export voor de Turkse defensie-industrie in de geschiedenis werd genoemd.

In mei 2017 sloegen Turkse en Pakistaanse defensiebedrijven een nieuwe deal aan voor de bouw van vier Turkse ADA-klasse MILGEM-korvetten (National Ship).

Volgens de overeenkomst zullen twee schepen in Istanbul en twee anderen in Karachi worden gebouwd.

In juni ondertekenden Turkije en Pakistan een overeenkomst over de aankoop van 30 van de T129 Advanced Attack- en Tactical Reconnaissance Helicopters in Turkije.

Zo was de grootste export in de geschiedenis van de Turkse defensie-industrie geïnkt.

“Contractonderhandelingen over T129 ATAK-helikopters tussen Turkish Aerospace Industries (TAI) en het Pakistaanse Ministerie van Defensieproductie werden afgerond,” verklaarde het onder secretariaat in een verklaring.

De T129 ATAK-helikopter is ontwikkeld door de Turkish Aerospace Industries en het in Italië gevestigde AgustaWestland en is in 2014 toegevoegd aan de inventaris van de Turkse strijdkrachten.

De T129 is ontworpen om onder extreme omstandigheden te werken en kan worden ingezet bij een breed scala aan operaties, waaronder aanvallen, verkenningen en afschrikkingstochten.