Turkse President Recep Tayyip Erdogan organiseerde zaterdagavond een iftar-programma voor jongeren in het Dolmabahçe-paleis in Istanbul - TurksePers.nl
Turkse President Recep Tayyip Erdogan organiseerde zaterdagavond een iftar-programma voor jongeren in het Dolmabahçe-paleis in Istanbul - TurksePers.nl

Turkse president Recep Tayyip Erdogan organiseerde zaterdagavond een iftar-programma voor jongeren in het Dolmabahçe-paleis in Istanbul.

Tijdens deze ontmoeting kwamen diverse onderwerpen aan bod, waaronder het S-400 problematiek waarop Erdogan zei dat Turkije vroeg of laat de Amerikaanse F-35 straaljagers zal krijgen. Ook liet de Turkse president weten dat Turkije samen met Rusland de S-500 zal gaan produceren, de opvolger van ‘s werelds meest geavanceerde luchtverdedigingssysteem de S-400.

“Vroeg of laat zullen wij de levering van de F-35’s ontvangen, hun uitrusting en S-400’s zullen ook naar ons land komen”, zei Erdogan tijdens het iftar-programma in Istanbul, waar hij jongeren ontmoette.

“De S-400 deal is een uitgemaakte zaak, wij zullen absoluut geen stap terug zetten,” voegde Erdogan toe.

Recep Tayyip Erdogan tijdens iftar-programma voor jongeren in het Dolmabahçe-paleis in Istanbul - TurksePers.nl

De spanningen tussen de VS en Turkije hebben de afgelopen maanden een hoogtepunt bereikt, nu Turkije klaar is voor het ontvangen van het geavanceerde S-400 Russische grond-luchtraketsysteem waarvan Washington zei dat het de rol van Turkije in het F-35 straaljagerprogramma zal ondermijnen en dat het tot sancties zou kunnen leiden.

Mesut Özil
Ook de Turkse Arsenal-speler Mesut Özil en zijn verloofde Amine Gülşe waren aanwezig bij de iftar op zaterdagavond. In juli 2018 verliet de Turks-Duitse voetballer Mesut Özil het Duits elftal, onder vermelding van rassendiscriminatie, door het vele kritiek die hij kreeg na het plaatsen van een foto met Recep Tayyip Erdogan op social media.

Mesut Özil en zijn verloofde Amine Gülse tijdens de iftar met Turkse president Recep Tayyip Erdogan in het Dolmabahce-paleis in Istanbul - TurksePers.nl