De Turkse president Tayyip Erdoğan ontmoet zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Poroshenko - Turkse Pers
De Turkse president Tayyip Erdoğan ontmoet zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Poroshenko - Turkse Pers

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan deed zaterdag een oproep aan de  PYD / YPG-terroristen om de noordelijke Syrische stad Manbij “zo snel mogelijk” te verlaten.

“Ons doel is de aftocht van terreurgroepen PYD / YPG uit Manbij zo snel mogelijk”, zei Erdoğan op een gezamenlijke persconferentie met zijn Oekraïense tegenhanger Petro Poroshenko in Istanbul.

De gezamenlijke persconferentie komt na de 7e bijeenkomst van de Raad voor samenwerking op hoog niveau tussen Oekraïne en Turkije.

Erdogan zei dat hij ook zijn Amerikaanse collega Donald Trump zal ontmoeten tijdens de internationale vergadering die op 10-11 november in Parijs zal worden gehouden.

Hij herinnerde zich een Manbij-routekaart die eerder was ingesteld tussen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en zijn Amerikaanse collega Mike Pompeo.

“Deze routekaart werd echter niet nageleefd,” zei Erdogan, eraan toevoegend dat “nu is het tijd om het uit te voeren” en “het proces is aan de gang”.

De Manbij-deal tussen Turkije en de VS is gericht op de terugtrekking van YPG / PKK-terroristen uit de stad om de regio te stabiliseren, die zich in het noordoosten van de Syrische provincie Aleppo bevindt.

In de meer dan 30 jaar durende terreurcampagne tegen Turkije was de PKK – door Turkije, de VS en de EU als terroristische organisatie gerapporteerd – verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 40.000 mensen, inclusief die van vrouwen en kinderen. De YPG is de Syrische tak.

Op een vraag, zei Erdogan tijdens hun recente telefoongesprek met Trump, bespraken ze ook de kwestie van de Turkse staatsbankier Halkbank. Erdogan zei dat de president van de VS hem had verteld dat hij zijn ministers onmiddellijk zou instrueren.

Turkije-Oekraïne banden

Met betrekking tot de Turks-Oekraïense betrekkingen, wees Erdogan erop dat het aantal toeristen dat van Oekraïne naar Turkije komt, in 2018 een miljoen heeft overschreden.

“We zullen onze betrekkingen met Oekraïne blijven versterken,” zei Erdogan.

Hij zei dat Turkije wenst dat het conflict in Oost-Oekraïne snel wordt opgelost door “diplomatieke en vreedzame middelen”.

Turkije heeft nooit de illegale annexatie van de Krim erkend en zal dat in de toekomst nooit doen, voegde de Turkse president eraan toe.

In maart 2014 annexeerde Rusland de Krim na een controversieel referendum, wat de woede van de internationale gemeenschap opwekte toen Russische soldaten de regio bezetten tijdens het stemproces.

Erdoğan zei dat Oekraïne Turkije heeft gesteund na de mislukte couppoging in 2016.

“Ik geloof dat onze samenwerking in de volgende periode zal voortduren om de aanwezigheid van FETO [Fetullah Terrorist Organization] in Oekraïne volledig af te schaffen,” zei hij.

Met betrekking tot politieke gevangenen in Rusland zei Erdogan dat hij eerder op de hoogte was gesteld van twee Crimeans in Russische gevangenissen; hij zei dat hij de kwestie overhandigde aan de Russische president Vladimir Poetin en dat de twee werden vrijgelaten.

“Nu werd een grotere lijst gegeven en opnieuw hebben we het onmiddellijk aan de Russische kant overgebracht,” voegde Erdogan eraan toe.

Van zijn kant zei Poroshenko dat de vergadering op zaterdag in Istanboel zeer “succesvol” was.

Hij zei ook dat de leiders van de twee landen de nodige instructies hebben gegeven om de vrijhandelsovereenkomst zo spoedig mogelijk te ondertekenen.

Eerder op zaterdag bezocht Poroshenko ook Fener Greek Orthodox Patriarchate in Istanbul en ontmoette Patriarch Bartholomew.

Poroshenko en Bartholomew ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot het lopende proces voor de oprichting van een onafhankelijke Oekraïense kerk.

Op 11 oktober was de Oekraïense orthodoxe kerk overeengekomen om onafhankelijk te zijn van de Russisch-orthodoxe kerk tijdens een bijeenkomst in het Patriarchaat in Istanbul.