Voormalige PKK / KCK-terroristen in Turkse hechtenis hebben in detail beschreven hoe kinderen gedwongen of misleid worden om tot de groep toe te treden.

Het is algemeen bekend dat de terreurgroep grote aantallen kinderen rekruteert – in veel gevallen worden kinderen ontvoerd – uit de regio’s waar het actief is.

Ex-terroristen PKK vertellen hoe zij gerekruteerd zijn - TurksePers.nl
Ex-terroristen PKK vertellen hoe zij gerekruteerd zijn – TurksePers.nl

Ex-terrorist A.Y., alleen geïdentificeerd door zijn initialen, zei dat hij samen met 15 andere mensen van 12 tot 20 jaar tijdens een festival ontvoerd werd en naar Noord-Irak was gebracht. “Op de een of andere manier is het gelukt drie dagen later te ontsnappen, zei A.Y.”

Een andere voormalige terrorist werd opgehaald van zijn huis in de zuidoostelijke provincie Mardin in Turkije. “Ik werd naar een trainingskamp in Irak gebracht. Hier werd ik getraind met ongeveer 250 andere kinderen, “zei hij.

Anderen werden misleid door lid te worden van de groep met valse beloften van geldelijke voordelen.

O.B. zei in een bekentenis dat PKK-terroristen hadden beloofd elke maand 2000 Turkse lira’s ($ 330) aan hun families te verstrekken.

Op een kantoor van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) werd H.A. door een terrorist verteld dat ze “rijk” en “comfortabel” zouden zijn als ze zich bij de PKK zouden voegen.

Anderen, zoals B.R., waren het doelwit van het weigeren om zich eerst aan te sluiten. “Degenen die niet hebben deelgenomen aan deze daden werden gebrandmerkt als agenten en gemarginaliseerd. Ze [de PKK] aarzelden niet om ons in het vuur te duwen. Veel leden die op zoek waren om de organisatie te ontvluchten tijdens de operaties [door veiligheidstroepen] werden geëxecuteerd. “

Een andere voormalige terrorist – op 13-jarige leeftijd gedwongen de groep binnen te komen – vertelde dat kinderen van elf jaar oud werden genomen om trainingskampen te vermoorden in de Gara-regio van Irak.

In de meer dan dertig jaar durende terreurcampagne tegen Turkije was de PKK – door Turkije, de VS en de EU als terroristische organisatie gerapporteerd – verantwoordelijk voor de dood van bijna 40.000 mensen.