Filippijnen en Bangladesh willen Turks-Indonesische Kaplan-MT tanks - Turkse Pers
Filippijnen en Bangladesh willen Turks-Indonesische Kaplan-MT tanks - Turkse Pers

De Filippijnen en Bangladesh hebben een order geplaatst voor 100 KAPLAN mediumtanks die worden gecoproduceerd door de Turkse defensie-aannemer FNNS en de Indonesische PT Pindad, zei Windu Paramata, het hoofd van het medium tank-project in Pindad.

Paramata zei dat de twee landen hun bereidheid hadden uitgedrukt om elk 40 tot 50 eenheden te kopen.

“In oktober zullen we hier middelgrote tanks demonstreren, als voorwaarde voor de aanschaf van defensiematerieel in hun land”, vertelde Paramata vrijdag.

Paramata zei dat het Indonesische Ministerie van Defensie ook de KAPLAN-tanks koos, maar het ministerie was nog bezig met het evalueren van het aantal te verwerven eenheden.

Paramata zei dat het Research and Development Agency van het Indonesische leger eerder dit jaar de middelgrote tank had gecertificeerd.

Paramata prees de Turks-Indonesische gevechtstank met de meest recente technologie in de wereldwijde defensie-industrie.

Polen volgde zijn voorbeeld in het produceren van een soortgelijke tank, zei Paramata, maar voegde er echter aan toe dat het land nog steeds in de conceptfase was.

Paramata zei dat de mediumtank geschikt is voor gebruik in landen met slechts twee seizoenen in Zuidoost-Azië, zoals Indonesië, Maleisië, Singapore en de Filippijnen, evenals in landen met vier seizoenen omdat deze kan werken bij een maximale temperatuur van 50 graden Celsius en bij een minimumtemperatuur van – 30 graden Celsius.

KAPLAN MT-tank met middelhoog gewicht

Het prototype van de tank werd voor het eerst tentoongesteld op de 13e Internationale Defensie Industrie Fair die afgelopen mei werd gehouden.

Een CMI Cockerill 3105-toren – uitgerust voor het afvuren van hogedruk 105 mm granaten – biedt de vuurkracht van de tank.

De dieselmotor is aangedreven, de tank heeft een volledig automatische transmissie en kan drie bemanningsleden vervoeren – een bestuurder, een schutter en een commandant.

Met een maximale snelheid van 70 kilometer per uur (43,4 mijl per uur), reist het voertuig afstanden van maximaal 450 kilometer (280 mijl).

Ballistische afschermingen beschermen het lichaam van de tank en het voertuig heeft uitbreidingspantsering. Bovendien wordt de buik van de tank beschermd tegen mijnen.

Het heeft ook een secundair wapen in de vorm van een 7.62mm coaxiaal machinegeweer.