De nieuwe generatie Akrep II combineert een elektrische motor, een grotere manoeuvreerbaarheid en een lage akoestische en thermische handtekening - TurksePers.nl

Top Turkse defensiebedrijf Otokar introduceerde woensdag tijdens een persconferentie in Sakaraya de Akrep II (Scorpion II), Turkije’s eerste elektrisch gepantserde voertuig.

“De Akrep II neemt de eerste stappen van Turkije op het gebied van elektrische, hybride en autonome militaire voertuigen”, vertelde Serdar Görgüç, algemeen directeur van Otokar tijdens de persconferentie.

Serdar Görgüç, algemeen directeur van Otokar, tijdens de persconferentie waarbij de Akrep II (Scorpion II) is onthuld - TurksePers.nl
Serdar Görgüç, algemeen directeur van Otokar, tijdens de persconferentie waarbij de Akrep II (Scorpion II) is onthuld – TurksePers.nl

Akrep II is ontworpen als een modulair platform, zodat het kan worden aangepast aan verschillende taken waarbij de voertuigtechnologie zo is ontwikkeld dat het meeste uit zijn faciliteiten kan worden gehaald.

De basisversie van het Akrep II-voertuig biedt rondom bescherming voor de bemanning tegen munitie en artilleriegranaten. Toevoeging van lamellenbepantsering biedt tevens bescherming tegen raketgranaten. Er wordt ook verwacht dat dit nieuwe voertuig anti-tank mijnontploffingen onder de wielen weerstaat.

 

Het eerste elektrisch gepantserde voertuig van Turkije onthuld - TurksePers.nl

Deze gepantserde verkenningswagen kan worden uitgerust met een op afstand bestuurbaar wapenstation, bewapend met een klein of middelgroot kaliber geweer. Lichtere versies, gewapend met afgeschermde 7,62-mm, 12,7-mm machinegeweren of 40-mm automatische granaatwerper zijn ook beschikbaar.

“Vergeleken met de traditionele gepantserde voertuigen heeft de Akrep II een motor die aan alle eisen van legers over de hele wereld kan voldoen in combinatie met de voordelen van grotere manoeuvreerbaarheid en een laag brandstofverbruik en thermische footprint” voegde hij eraan toe.

De Akrep II zal volgende week in Istanbul te zien zal zijn op de 14e International Defence Industry Fair (IDEF’19).