De Turkse minister van defensie noemt de NAVO, de zorgen van de VS over Russische S-400-raketten 'irrelevant', omdat ze onafhankelijk opereren - TurksePers.nl
De Turkse minister van defensie noemt de NAVO, de zorgen van de VS over Russische S-400-raketten 'irrelevant', omdat ze onafhankelijk opereren - TurksePers.nl

De installatie van een Russisch gekocht raketafweersysteem in Turkije begint over een jaar vanaf oktober 2019, aldus de Turkse minister van Defensie.

“Met ingang van oktober 2019 beginnen de installatiehandelingen” voor het Russische S-400-systeem, zei Hulusi Akar op donderdag.

“Momenteel zijn we bezig personeel te selecteren. Het geselecteerde personeel wordt vanaf begin 2019 naar Rusland gestuurd voor training,” zei Akar. “Ze zullen daar de nodige training krijgen en vervolgens terugkomen voor hun taak.”

Afgelopen december kondigde Turkije aan dat het begin 2020 een overeenkomst met Rusland had gesloten om twee S-400-systemen te kopen. In april zijn beide partijen het eens geworden over vroegtijdige levering van de systemen.

De S-400 is het meest geavanceerde langeafstandsraketsysteem van Rusland, met de mogelijkheid om drie soorten raketten te vervoeren die doelen kunnen vernietigen, inclusief ballistische en kruisraketten.

Akar gaf geen details over waar het Russische systeem zal worden gevestigd, zeggende dat het besluit nog steeds aan de gang is door het Turkish Air Forces Command.

In juni keurde de Amerikaanse Senaat een wetsvoorstel goed voor het verbieden van de verkoop aan Turkije van F-35-jets, onder verwijzing naar de aankoop van de S-400 en de detentie van Amerikaanse burgers door Turkije.

Zeggende dat het luchtafweerraketsysteem onafhankelijk van de NAVO-systemen zal worden gebruikt, zei Akar: “Wij vinden de zorgen van de VS en de NAVO [over de S-400] irrelevant.”

“We staan ​​nooit inmenging toe in VS- of NAVO-systemen”, zei hij en voegde eraan toe “dit was geen kwestie van voorkeur [maar] het was een noodzaak.”

Akar zei dat Turkije ook een producent en niet alleen een koper van deze systemen wil zijn, en benadrukt dat het zal blijven werken aan projecten die de Turkse samenwerking in de productie integreren.

Amerikaanse F-35-jets

Over de levering van de Amerikaanse F-35 straaljagers zei Akar: “We verwachten geen negativiteit over dit probleem.”

“Twee F-35’s werden ons in juni bezorgd”, zei hij tijdens een ceremonie in Fort Worth, Texas, over hoe twee Turkse piloten naar de VS gingen om te trainen op de nieuwe jets.

Akar zei dat wanneer de F-35-jets naar Turkije worden gebracht, ze zullen worden ingezet in de centrale Anatolische provincie Malatya. “Het uitgebreide infrastructuurwerk in het gebied gaat door,” hij zei.

“Er zijn geen hobbels in het project, het blijft zoals gepland,” zei hij. “De derde en vierde jets worden in maart geleverd.”

In de komende jaren is Ankara van plan 100 F-35 straaljagers te kopen.

Eerder deze maand sprak de Amerikaanse viceadmiraal Mat Winter, uitvoerend functionaris voor het F-35-programma, een wettelijke bepaling aan waarin de verkoop van F-35 aan Turkije werd verboden totdat een rapport over Turks-Amerikaanse betrekkingen werd uitgebracht.

“Het Pentagon moet een rapport indienen bij het Congres binnen 90 dagen na de inwerkingtreding van de Defense Authorisation Act 2019,” zei hij.

De F-35, een stealth-jet gebouwd door Lockheed Martin, wordt beschouwd als een van de duurste stukken Amerikaanse militaire uitrusting, met een gemiddelde kostprijs van ongeveer $ 100 miljoen.

Turkije is sinds 1999 onderdeel van het F-35-programma. De Turkse defensie-industrie heeft een actieve rol gespeeld in hun productie, waaronder Alp Aviation, AYESAS, Kale Aviation, Kale Pratt & Whitney en Turkish Aerospace Industries die onderdelen maken voor de eerste F- 35 straaljager.