Terwijl alle ogen gericht zijn op Idlib (Syrië), verzamelen veel landen een aanwezigheid in de oostelijke Middellandse Zee waar een mogelijke energie-oorlog opdoemt.

Angst voor een bloedbad in Idlib verbergt de bewegingen die zijn gemaakt voor “energie-oorlogen” die nog tientallen jaren in de Middellandse Zee zullen voortduren. De Verenigde Staten hebben een commandoschip verzonden, terwijl Groot-Brittannië een nucleaire onderzeeër heeft ingezet. Bedrijven uit de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië hebben hun zinnen gezet en willen in het gebied gaan boren.

Het Amerikaanse olie- en gasbedrijf Exxon zal op 28 september twee surveyschepen sturen om Cyprus te verkennen in de buurt van het gebied waar Turkse marineschepen een boorschip van olie-major Eni in februari blokkeerde. Total, Shell, Eni, Qatar Petroleum, Noble Energy en Kogas zijn ook van plan om onderzoek te starten in de Middellandse Zee.

Zee- en luchtmachtbasis in Cyprus in gebruik

In het kader van de overeenkomst van 2007 die Frankrijk met Cyprus heeft gesloten, heeft Cyprus Frankrijk toestemming gegeven om zijn zee- en luchtmachtbasis te gebruiken. Ook heeft het Verenigd Koninkrijk zich gevestigd in Cyprus. Een interessant detail is dat de haven van Limassol op Cyprus door Rusland en de VS gezamenlijk wordt gebruikt.

Turkije onderneemt actie

De VS verzocht ook om een ​​basis vanuit Cyprus. Als reactie hierop heeft Turkije voorzorgsmaatregelen genomen om zijn rechten en belangen in het oostelijke Middellandse Zeegebied te beschermen, waar het ieder moment een slagveld kan worden voor een energiewedstrijd. Eind mei stuurde Turkije zijn eerste boorschip naar de Middellandse Zee voor diepzee-booroperaties. Het eerste boorschip Fatih, dat vernoemd is naar Istanbul’s veroveraar Fatih Sultan Mehmet, heeft een lengte van 229 meter (751 voet) en kan boren tot een maximale diepte van 40.000 voet.

Turkije's eerste boorschip "Fatih" - TurksePers.nl
Turkije’s eerste boorschip “Fatih” – TurksePers.nl

Meer verkeer in de Middellandse Zee

De nucleair aangedreven onderzeeër van het Verenigd Koninkrijk, HMS Talent, betrad begin september de Middellandse Zee en voegde zich bij drie andere nucleaire onderzeeërs en drie Amerikaanse destroyers. De USS Mount Whitney, het vlaggenschip van de US Sixth Fleet, zeilde naar Thessaloniki onder het mom van de internationale handelsbeurs.

Deze opbouw vond plaats te midden van spanningen rond een mogelijk offensief gericht tegen Syrië’s Idlib. Het Syrische regime heeft onlangs plannen aangekondigd om een ​​groot militair offensief te lanceren in Idlib, dat onder controle blijft van verschillende gewapende oppositiegroeperingen. De laatste dergelijke provocatie leidde tot gezamenlijke luchtaanvallen door de VS, het VK en Frankrijk tegen het Syrische regime.

Frankrijk heeft een oorlogsschip gestationeerd in de wateren van de oostelijke Middellandse Zee voor een langere periode van tijd. Terwijl de Standing NATO Maritime Group drie schepen heeft ingezet in de Middellandse Zee, voegen andere landen af ​​en toe ondersteunende schepen toe.

Rusland organiseerde deze maand ook een belangrijke marine-oefening in het oostelijke Middellandse Zeegebied en zijn jets hervatten het bombardement op de Syrische regio Idlib. Meer dan 25 oorlogsschepen en ondersteuningsvaartuigen en ongeveer 30 vliegtuigen, waaronder straaljagers en strategische bommenwerpers, hebben deelgenomen aan Russische mediterrane oefeningen tussen 1 september en 8 september. Schepen van de Russische Noordelijke, Baltische en Zwarte Zee-vloten, evenals schepen uit zijn Caspian Flotilla nam deel aan de oefeningen, die werden geleid door de Marshal Ustinov-raketcruiser.