Generaal Fouad Suad, die tevens functionaris is voor de provinciale veiligheid van Idlib, de recente ontwikkelingen in Syrië en onthulde details over de groeiende atmosfeer van paniek onder milities en troepen die de Syrische president Bashar al-Assad ondersteunen, die zich voorbereidt om een ​​groot militair offensief te lanceren in het laatste bolwerk van Idlib dat door de oppositie wordt ingenomen.

Generaal Suad zei dat meer dan 800 milities en troepen die zijn aangesloten bij de troepen van Assad, uit de frontlinie waren gevlucht na de strategische militaire bewegingen van Turkije in de regio.

“Het Turkse leger en de Turkse politiek waren succesvol met betrekking tot de kwestie Idlib. Lopende militaire versterkingen en intensieve operaties aan de grens zetten het Syrische regime in een staat van angst. Deze angst verspreidde zich naar de fronten. We kunnen deze panieksfeer ook waarnemen vanuit de radio- en telefooncommunicatie waarnaar we luisteren, ” zei Suad.

Aan de andere kant schreef Abdurrahman Rafi, een pro-Assad-journalist die in de regio werkt, dat het moreel van de troepen aan de frontlinie laag is, dat veel milities en soldaten op zoek zijn naar een mogelijkheid om te ontsnappen en dat de meeste troepen aan de frontlinie niet klaar zijn voor de strijd. Hij meldde dat de meeste militaire basissen bezet zijn door milities die de alleen willen plunderen na lucht- en landoperaties, in plaats van te vechten.

Turkije heeft zijn militaire aanwezigheid aan de grens met Syrië versterkt en heeft meer dan 50.000 Vrije Syrische leger (FSA) strijders opgedragen die in Afrin, Azaz, Jarabulus, al-Bab en al-Rai zijn gestationeerd om ‘gereed te zijn voor militaire inzet’.

Het aantal Turkse soldaten dat naar Noord-Syrië werd gezonden, bedroeg meer dan 30.000 in de gebieden die onder de reikwijdte van de operaties Euphrates Shield en Olive Branch en Idlib vallen. Het Turkse leger verdubbelde ook zijn gepantserde voertuigen en tanks ingezet aan de Syrische grens en stuurde raketplatforms, artilleriebatterijen naar strategische punten.

Assad probeert een oorlog tussen broeders te ontbranden

Abu Tawfik, een kolonel aan het Homs-front van het Syrische regime, bekende in een WhatsApp-gesprek met een luitenant van hetzelfde front dat ze zouden falen in een grondoperatie. Hij raadde ook aan om diegenen te gebruiken die uit Daraa en Ghouta als pionnen kwamen door ze op de frontlinie te plaatsen.

Het Syrische regime dwong mensen om Daraa en Ghouta te verlaten, en veel van die Syriërs vluchtten naar Idlib. Nu probeert Assad te dwingen dat ook familieleden met elkaar zullen vechten.

Syrische tank - Turkse Pers
Syrische tank

Angst voor de bekentenis van de Reyhanlı-plotter

Suad zei dat Assad bezorgd was over de bekentenis van de Reyhanlı-bloedbadplotter, die ook van invloed is op het conflict met Idlib.

“Parallel aan de diplomatie van Turkije met betrekking tot het Idlib-probleem en de steun van de internationale gemeenschap aan deze inspanningen, bracht de Reyhanlı-aanvalplotter van de Syrische havenstad Latakia naar Turkije Damascus in een moeilijke situatie.”

De Turkse nationale inlichtingendienst (MIT) hield Yusuf Nazik vast, een belangrijke verdachte van de Reyhanlı-aanslag in 2013 die bekende dat hij handelde op bevel van Syrische inlichtingeneenheden en voegde eraan toe: “Ik kon op Sept. 2009 niet ontsnappen uit de Turkse staat”.