Qatar tekent deal om de binnenlandse Altay gevechtstanks van Turkije te kopen - TurksePers.nl
Qatar tekent deal om de binnenlandse Altay gevechtstanks van Turkije te kopen - TurksePers.nl

“Ankara en Doha hebben een mijlpaalovereenkomst getekend voor de aankoop van 100 inheemse “Altay” -tanks in Turkije,” aldus Ali İhsan Yavuz, vice-voorzitter van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Volgens de overeenkomst zal de Turkse producent van gepantserde voertuigen BMC in eerste instantie 40 Altay-tanks produceren en deze binnen 24 maanden als onderdeel van de eerste fase aan Doha leveren.

Yavuz merkte op dat na de eerste levering, binnenlandse motoren zullen worden gebruikt in de tanks. Momenteel wordt het prototype van de Altay aangedreven door een 1.500 pk sterke dieselmotor van de Duitse MTU Friedrichshafen GmbH.

Het contract voor de massaproductie van de volgende generatie gevechtstanks werd getekend tussen het Turkse voorzitterschap van Defensie Industries (SSB) en de binnenlandse gepantserde voertuigfabrikant BMC in november 2018.

De financiële waarde van het contract is niet bekendgemaakt.

Een aantal vooraanstaande lokale defensie-aannemers zoals Roketsan, Aselsan, Havelsan en het Machinery and Chemical Industry Institute (MKEK) behoren tot de stakeholders van het Altay-project.

Het Altay-project is het eerste Turkse hoofdontwikkelingsprogramma voor gevechtstanks, met onder andere elektronische commando- en controlesystemen, een 120 mm kanon en harnas, die allemaal door Turkse defensiebedrijven zullen worden gemaakt.

De Altay, die het belangrijkste voertuig van de Turkse strijdkrachten (TSK) zou worden, werd vernoemd naar generaal-majoor Fahrettin Altay, die tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog het vijfde korps van de cavalerie bestuurde.