De Turkse president Erdogan zegt dat ze alle terreurnesten op de oostelijke Eufraat zullen worden geelimineerd - Turske Pers
De Turkse president Erdogan zegt dat ze alle terreurnesten op de oostelijke Eufraat zullen worden geelimineerd - Turske Pers

Turkije zal binnenkort grotere operaties lanceren tegen terroristen ten oosten van de rivier de Eufraat in Syrië, zei president Recep Tayyip Erdoğan dinsdag.

“Onze voorbereidingen en plannen [voor een operatie] zijn klaar, we zullen binnenkort de terreurformatie ten oosten van de Eufraat naar beneden halen”, zei Erdoğan.

Volgens de president zijn de Turkse militairen al begonnen aan een interventie tegen de terroristen in het gebied.

Zondag richtte de Turkse strijdkrachten (TSK) zich op posities van People’s Protection Units (YPG) in het gebied Zor Magar met artilleriegranaten. De YPG is de gewapende vleugel van het Syrische filiaal van de PKK-terreurgroep, de Democratic Union Party (PYD).

Bijna het hele grondgebied in het oosten van de Eufraat dat ongeveer een derde van het grondgebied van Syrië omvat, met uitzondering van het door Assad gecontroleerde gebied nabij Deir el-Zour en het door Daesh beheerde gebied nabij de Iraakse grens, wordt gecontroleerd door de VS. gesteunde Syrische Democratische Krachten (SDF), die wordt gedomineerd door de YPG.

De SDF bestuurt ook de districten Manbij en Tabqah op de rechteroever van de rivier.

Turkije beschouwt de aanwezigheid van de YPG aan de grens met Syrië, met name Manbij, een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid. Manbij ligt ten noordoosten van Aleppo en net ten zuiden van de Turkse grens.

Turkse troepen en hun bondgenoten het Vrije Syrische Leger (FSA) hebben grenzend aan Jarablus, al-Rai en al-Bab districten van de terroristische groep Daesh door operatie Euphrates Shield gelanceerd in augustus 2016. Terwijl Daesh terroristen waren op terugtocht, de YPG ook ging naar Manbij door een bruggenhoofd en veroverde de stad.

Het Turkse leger en de FSA hebben ook het district Afrin vrijgemaakt van de YPG in operatie Olijftak, die in januari 2018 is gelanceerd.

Nadat Turkije en de VS overeenstemming hadden bereikt over een deal die zich richt op de terugtrekking van de YPG-terroristische groep uit de stad om de regio te stabiliseren en gezamenlijke patrouilles uit te voeren, heeft de terreurgroep zijn aanwezigheid en activiteiten in het gebied opgevoerd.

De terroristische groep heeft de aanleg van loopgraven en dijken voltooid in gebieden rond het hele stadscentrum alsof ze niet van plan zijn om te vertrekken.